Thursday, April 9, 2009

I love kas-kas

Betul noks, akak officially love kas kas sekarang. Ting tong kejab kepala aku dibuatnya. Tapi akak cerita pasal kas-kas later oke.

Banyak le ko punya later kan, dah berapa banyak entri le semuanya later. Bukan apa deknon, ko ingat akak kena dok menghadap pc ni 24 jam nak tulis blog ke? Tak pasal-pasal kena maki dengan imah kan. Mentang-mentang lah tak lama lagi ko nak viva kan, ko kekwat dengan mak kan.

Bukan mak tak tau, theses ko tajuk "New Media Political Freedom: Developing Website Analysis to Better Understand the Internet as a Political Catalyst in the Pre and Post Era of Pak Lah"

Pastu ko nak pose pose cermin mata besar Gucci dengan kot putih dan baju hijau tua macam Elton John serupa macam pakar media yang asyik leh kena panggil buat talk kat Astro Awani tu kan. Mak tau itu punya Idola.

Jangan tipu mak.

Tak lama lagi siap le mak punya Theses Proposal tu, ah mak tengah dok kira kira nak gih Cambrige ke Harvard atau Imperial College gitu. Maklum lah, kalau gih University tak masuk list top 10, application kena reject.

Susah-susah mak apply UKM je, boleh tulis theses PhD dalam Bahasa Melayu.

Cintai lah Bahasa Kebangsaan kita.

Hari ni akak nak cerita pasal ciken.

Ciken tau?

Mengikut definasi yang biasa digunakan umum oleh ramai cikpon-cikpon, ciken adalah remaja bawah umur atau atas umur selalunya di bawah lingkungan 18 tahun yang masih tidak bekerja (atau berkerja di 7-11, McD, KFC dan seangkatan dengannya), dan boleh di kurr kurr kan dengan wang ringgit untuk mendapat sesuap hotdog.

Jadi kalau ada pondan-pondan yang bunga rampai laki sendiri yang berumur 35 tahun yang tidak berkerja, jangan ko suka-suka keluar statement "mak bela ciken nok"

Melainkan ciken ko, bin di dalam IC nya ada tulis ciken Bin Dato' XXX, atau Ciken bin Datuk XXX, atau Ciken Bin Tan Sri, Dato' Sri, Tun dan sebagainya dan depa yang bela kau, boleh lah ko propah satu dunia "Mak pose cantik je sebab mak dibela Ciken nyah"

Tapi kalau ciken ko setakat kerja rider Pizza atau Despatch rider, ko jangan feeling-feeling kekwat dan keluar statement "Mak malas kerja, sebab ciken mak dok bela mak dan belikan mak rantai emas"

Padahal ko pakai Zhullians, itu pun ko kebas mak ko punya, buat aksessori nak gih tengok pertandingan miss-miss, tapi lupa pulangkan dan buat harta sendiri terus.

akak tak mengata sapa-sapa tau. Akak buat generalization sajork, tanpa ada significant studies mengunakan apa-apa statistical test sama sekali.

Well, Cik pon-cik pon ni pulak, walaupun ada segelintir cikpon yang akak kenal sukakan abang-abang tua yang umur tahap-tahap Mat Sabu atau Nik Aziz, kebanyakkan dari mereka pula sukakan yang muda belia.

Contohnya kalau cikpon yang asyik pose-pose manja kat Kem-kem tentera, mereka suka pilih askar yang muda-muda belia sahajork. Cuba kalau yang datang tu adalah Captain atau sarjan major yang muda sikit dari bapak-bapak kita, pakai le uniform camana pun, tak sempat pakcik tu kata Hai, pondan-pondan tu dah lari bertaburan.

Unless, kalau pondan tu jenis berwawasan seperti Sherita dan Leez, daddy pun daddy lah. Sebab apa deknon, bila dapat daddy, sudah tentu akan dapat green light besar untuk makan unit-unit dan batalion bawah bimbingan daddy tersebut. Very der optimistic sekali.

Ramainya suka ciken sebab satu ciken ni nampak segar dan fresh dan badan ketat-ketat lagi, tak macam pakcik-pakcik yang dah berkedut-kedut macam ropol langsir, dan permainan ciken ni mencapai tahap RPM yang tinggi sekali. Ala-ala kalau kita bawak kereta, meter RPM tu dah sampai kat warning sign warna merah tu.

Masa akak membesar dan bertukar jantina dari pengkid ke wanita sejati dulu, mak ayam-mak ayam akak sentiasa menasihati dan bertukar-tukar pandangan. Ramai di antara mereka berpendapat bahawa, untuk mengekalkan awet muda, setiap tahun kita mesti mendapatkan madu dari sekurang-kurangnya seorang anak teruna.

Ala-ala orang minyak gitu. Sian kalau ada orang minyak zaman sekarang kan, kalau dorang kena syarat carik 40 teruna/dara ni mesti dorang nangis dan jadi orang minyak selama-lamanya sebab nak carik sorang pun sekarang sikitnya susah lagi-lagi kat KL ni. Ops, sekali lagi akak membuat generalization je.

Walhal arahan itu dikeluarkan sebenarnya bukan untuk kekal muda, sebaliknya untuk mengarahkan pondan-pondan baru untuk merecruit jantan-jantan non homophobic masuk ke dalam kancah hina ini.

Akak-akak tu awet muda sebenarnya sebab depa dok telan marvelon 20 biji sehari, pastu suntik kologen dan sekarang dah ada botox.

Jadi adik-adik when i grow up ni pun gigih lah dok mencari dan mencari tak henti-henti dengan all means. Tak cukup cantik, mereka cantikkan diri. Kalau tak cantik mereka buat-buat konfiden cantik dan mengaku kaki Lanky dan semua abang askar tergila kan dia, padahal abang askar tu jadi gila hilang akal tengok muka dia. Tak tahan deraaan emosi abang-abang askar tu pun teguk le guiness stout sampai mabuk. Yang pondan tu pulak dok feeling cantik supermodel.

sebenarnya... NAN ADO!!!

Sebahagian lagi adik-adik yang terikut-ikut dengan trend dan convention yang sedia ada, yang tak cantik dan tidak konfiden pula mengunakan senjata yang tidak mungkin akan dapat tolak sama sekali oleh ciken-ciken ini. Ingat semula definasi ciken-ciken yang akak cerita tadi.

Senjata itu namanya bunga rampai.

Berbagai-bagai kaler, Biru, Hijau, Merah, Biru muda dan purple pun ada. Sekali di tabur, berterabur jugak lah ciken-ciken tu dok mengetuk pasir mengutip dedaunan bunga rampai tersebut.

Jadi ciken-ciken ini pulak ada di antara mereka yang faham senario ini pada mulanya buat sebab perasaan ingin tahu, kemudian menjadi tabiat. Ada di antara mereka yang boleh hidup mewah, especially kalau muka-muka mix pan asian, badan meletop dan barang kemas nalakarupan. Kadang-kadang ciken muka cam orang asli kat papua new guinea tu pun laku gak, sebab ada juga cikpon-cikpon yang lahiriahnya suka kan ciken berwajah alex wek, atau ciken berwajah eksotik ini.

Mengikut teori mereka, selalunya ciken yang mempunyai wajah pecah rumah ni selalunya walaupun muka mungkin tak semengah, tapi yang lain-lainnya mesti terlebih semengah. Ini adalah resmi kehidupan bagaimana life balancing itself and achieving equilibrium.

Tak faham?

Tak faham memang korang bodoh. Sebab akak pun bodoh jugak...

akak pun tak faham apa akak tulis.

Tapi buat-buat faham je lah.

Jadi nak dijadikan cerita...


Oke, sekarang akak baru nak cerita ni... Panjang tul mukadimahnya kan...



emm, ceritanya macam ni....




(bersambung)



sorry, akak sedikit kebusy-an.

Esok akak sambung dah.


byeeeeeeeeee byeeeeeeeeeeeeee





5 comments:

captainlukman said...

kemain i baca dgn tawaduk tetibe PAUSSSSSSSS plak! Takpa kat sini pun byk konsep bunga rampai tp yg dirampaiinya memang meletop sebab minum laban**matilah labenon**

Leen AshBurn said...

Potong stiim tauuuuuuuuu!

[Y]..Just [Y] said...

haha.. mcm sial ko.. nk brag pasal "nokia" la tu? ops

Kyra said...

Diatas Bumi Ini Kuberpijak Pada Cinta dan Cita yang terindah...lalalalalalallaa KUBAHAGIA...

Bunga Rampai Ditabur-tabur hati longlai jadi terhibur...

Alah kalau setakat belikan cincin kat carrot club akak boleh jer....

Upsss..tapi kalau chicken belikan kita CD Mari Berzikir...apa tandanya UOLS!!!

insan pelarian said...

amboi mukadimah je 3000 patah perkataan.. isi 30 perkataan.. menciiiiiiiiiiiiii!