Thursday, April 16, 2009

I love kas-kas bahagian 2

Meh kita sambung leh kisah ciken yang tertangguh minggu lalu.

Sapa-sapa yang tertinggal siri tu boleh lah klik link kat atas ni. Tajuk je i love kas-kas, tapi cerita pasal kas-kas ni minggu depan baru akak cerita ek. Kas-kas tu takde kena mengena langsung dengan ciken, tapi berkaitan dengan kari kepala ikan nalakarupan yang akak dok melantak last week.

Anyway, kalau dalam bahasa Tamil Kas tu maksudnya duit. Contoh macam kalau korang gih kedai mamak dia dok kira one rende mone bla bla pate kas, ombede kas... kas kas

pate kas tu maksudnya sepuluh sen.

Oke berbalik pada cerita ciken kita ni kan. Jadi disebabkan keadaan ekonomi yang semakin meruncing, dengan barang-barang semakin mahal, dan peningkatan gaya hidup dan sebagainya memberi kan tekanan kepada ramai remaja-remaja di Kuala Lumpur ini. Actually masalah ni bukan berlaku di Kuala Lumpur, banyak tempat terutama di bandar-bandar besar cam Johor Bahru, Penang, Kuala Terengganu, Kota Bharu, Kuching dan sebagainya lah berlaku juga kisah-kisah ciken ni. Lagi-lagi bila terdapatnya pertembungan antara dua manusia dan juga keadaan, iaitu

ciken dan bapok dan wang!

Mati lah.

Bapok ni dalam erti kata yang lebih luas, maksudnya orang-orang yang orientasi seks nya sedikit berbeza lah.

Jadi ciken-ciken ni asalnya str8, orientasi seks nya pun str8, tapi macam kawan akak pernah cakap lah...

"nyah, satu hari nanti, takde lagi manusia str8 dalam dunia ni, semuanya samada gay atau bisexual"

note : bisexual = imah lenggok (mati lah mak)

Mrasa le ko masa time tu terbalik gunung-gunung dan terbelah lah bumi dan mampus lah kiranya semua manusia di dalam dunia.

Berbalik kita pada pokok persoalan kita hari ini. Bila salah sorang ciken telah berjaya di pesongkan dengan wang ringgit ini, mereka mula menjadi buah mulut dan iri hati kawan-kawan yang lain. Kawan-kawan dia pun dok pelik lah mana dia dapat duit, beli handphone, beli top up, beli rokok dan sebagainya. Kawan-kawan yang lain lak dah abis modal nak tipu mak bapak nak mintak duit beli rokok. Maklum lah, mak pak nya hairan le jugak kalau sebulan sampai 10 kali beli atlas dan geomatrical set tu.

Hik akak ingat lagi, masa akak sekolah rendah dulu akak selalu dapat duit allowance sebulan sekali. Tapi dapat je allowance tu, dua hari lepas tu duit akak dah abis. Akak beli game and watch dan beli menda pelik-pelik dan patung transformer dan barang-barang basikal BMX akak. Masa tu akak pengkid sikit. Bila akak darjah enam dan form one, perlahan-lahan akak menjadi sedikit woman dan akak jadi lagi pelik bila akak dok gila beli patung carebear dengan collection Barbie Doll. Tapi akak sorok le dari pengetahuan mak pak aku.

Sampai satu hari modus operandi akak terpecah bila akak dok gaduh dengan adik perempuan akak yang terjumpa koleksi Barbie Doll akak kan. Punya le kalut mak bapak aku bila tengok menda-menda tu jadi dorang pun stop lah bagi duit allowance bulanan, sebab baru sekarang dorang tahu kenapa aku balik rumah je akan kelaparan macam orang tak pernah makan sebulan.

Pastu akak mula dapat duit poket harian. Yo lah, macam le kasi duit secara harian akan menghalang akak dari menjadi wanita cantik kan.

Masa form 2 pulak akak dah start belajar isap rokok, ni semua pengaruh kawan-kawan punya pasal le, sebab akak takde kawan umur cam akak. Kawan-kawan akak semua budak form 4, form 5 dan orang tua tah mana tah aku kawan. Akak pun heran kenapa akak suka kawan dengan dorang, lama kendian baru aku tau sebenarnya aku suka abang-abang. Sebab tu le akak anti adik-adik. Katanya.

Jadi untuk menipu mak akak nak duit beli rokok akak mula lah mintak nak beli bukan-bukan. Antara nya akak cakap cikgu suruh beli plastercine (tanah liat) cikgu suruh beli watercolour yang mahal tu, colour pensil luna 4 tingkat, beli atlas, beli set geometri, beli calculator macam-macam lah. Kalau atlas tu setahun sampai lapan kali akak beli, alasannya atlas lama dah tak leh pakai. Macam le bumi ni berubah dalam masa dua bulan kan.

Sebenarnya mak bapak akak bukan bodoh, tapi mak akak tu memang tewas kalau akak dok buat muka sedih dan mintak apa-apa. Kalau abah akak tok sah harap lah, jangan kata nak mintak apa apa, nak bercakap dengan dia pun akak takut. Bapak akak memang jenis tak banyak cakap, tapi dia bukan bisu tau.

Ni kemana aku nak pergi sebenarnya ni.

Ah, anyway, sama lah cam kes ciken-ciken tadi, tekanan dorang kini semakin besar. Rokok dah mahal nak mampus, dulu boleh beli games and watch tu harga dia RM30, sekarang paling busuk PS3 tu dah RM1000. Dulu mana ada internet-internet dan mana ada handphone bagai. Pakaian-pakaian dulu mana ada jenama. Akak pun asyik kena pakai abang-abang aku punya je, sebab tu lah akak mengemukkan diri sebab malas dah nak pakai baju abang2 aku.

Kalau dulu ada sepuluh ringgit boleh hidup seminggu, sekarang RM10 tu, dua jam dah abis. Kalau beli baju raya misalnya serba berdiri baju raya untuk budak umur 10 tahun yang terdiri dari sepasang kasut, sepasang baju melayu, sehelai seluar dan sehelai t-shirt senang-senang boleh mencecah RM 500. Kalau budak tu umur 15 tahun, dekat seribu.

Akak dulu, free je, sebab baju melayu mak akak buat sendiri pakai langsir tahun lepas (*nanges), kasut dengan baju akak kena pakai baju wasiat turun temurun abang-abang aku punya. Dorang seronok le dapat kasut baru, akak sentap kasut akak tapak dah haus pastu kalau akak dok jalan atau lari laju-laju, akak kena stop kejab pusing balik kutip kasut tu sebab tercabut tertinggal kat belakang.

Sentap nok, jadi anak lelaki yang last-last ni.

Kaedahnya camtu lah..

Jadi ciken-ciken ni especially yang tinggal kat bandar ni, banyaknya bukan le banyak duit. Walaupun mak bapak nampak kaya, tapi mak bapak nak bayar duit rumah, duit kereta, duit sekolah, duit hutang along, barang-barang semakin mahal dan sebagainya. Jadi budak-budak ni yang faham keadaan famili tak berani le mintak duit dari mak bapak dia. Dorang carik le duit sendiri.

Di satu pihak pulak wujud lak bapok-bapok, pondan-pondan, abang-abang, dan pakcik-pakcik tua berduit ni yang semuanya dah ada. Anak-anak takde, duit tak tau nak buat apa. Jadi dorang pun bosan tak tahu nak buat apa dengan duit tu, dorang pun bosan dengan kehidupan berseorangan tu, mula lah mencari anak dan adik angkat.

Bila dah dua-dua mencari, maka berlakukan urusniaga ciken menciken ini.

Jadi, adalah antara ciken-ciken ni dia akan jadi pioneer, dia le dok ajar kawan dia macam tu macam ni, dan cara-cara nak carik duit senang. Tapi masyarakat dok salahkan bapok-bapok yang berhati mulia tu. Dorang tak tau, sebenarnya perkara ini berlaku disebabkan oleh mereka sendiri.

gituh!

Jadi untuk memudahkan mereka berurusniaga, mereka pun membina port.

Port ini adalah tempat-tempat perjumpaan. Tapi tak leh bagitau sini, nanti tak pasal-pasal Mestika gih buat rush. Kalau sapa yang tau, tau lah. Kalau sapa yang tak tau, ketahuilah akan kamu tempat-tempat macam ni sebenarnya wujud.

nak dijadikan cerita....

ah sekarang baru akak nak cerita ni... Kali ni betul takde bersambung....

...............................................................................................
Ciken : The Story

Adalah kawan-kawan akak pondan tak siap ni, dorang suka lah mengangkut ciken-ciken ni bawak balik rumah. Korang tau dia bawak balik rumah buat apa? Dorang main cikgu-cikgu sundel.

Macam siallllllllll.

Kadang kala dorang main doktor-doktor, kadang kadang cikgu-cikgu, kadang kadang jadi makenik.

Yang jadi doktor dan nursenya nya pondan-pondan tu lah, yang jadi pesakitnya ciken2 tu, yang jadi cikgu tu kawan-kawan akak, yang jadi murid-murid nakal kena denda ciken-ciken tu, yang jadi makenik tu bapok-bapok tu yang jadi kereta kena repair tu ciken-ciken tu lah.

Setan-setan ni pulak kalau dok mengangkut bukan angkut sorang dua, abis satu batalion di bawak balik. Pastu buat party orgy. Bila dah selesai dorang pun kadi upah kat ciken-ciken ni. Kadang-kadang 10 hengget, kadang-kadang 20 hengget.

Ciken-ciken ni suka je, sebabnya dorang dapat duit, pastu dapat servis percuma. Adake manusia bernama lelaki yang tak suka kena serbis? Cuba cakap kat akak. Kalau pompuan-pompuan yang dok baca blog akak ni, cuba ko tak servis laki ko sebulan dua, tak merengsa laki korang. Tak pasal-pasal ko dapat adik tiri merangkap madu beracun nanti.

Lain le kalau ko dapat laki yang mati pucuk, atau laki ko sebenarnya gayboy. So nasihat akak kalau ada pompuan-pompuan tulin yang laki ko tak suka main, pastu asyik le kerja outstation je tapi bila balik muka berseri-seri, akak sarankan korang upah lah penyiasat persendirian.

Jadi bilangan cikgu, doktor dan nurse, dan juga makenik ni pun akak tengok semakin lama semakin bertambah. Dulu 3 orang, pastu jadi 5, pastu naik jadi 10, pastu dah macam pesta dah akak tengok.

Sumpah akak tak join oke jadi doktor!!!

Akak tak berani, walaupun niat di hati tu nak le jugak cuba kan. macam best lah pulak.

Menda ni berlarutan le sampai berbulan-bulan lamanya.

Pastu dia stop.

Tiba-tiba akak tak dengar lagi cerita pasal kelas lakonan ni. Akak pun pelik lah. Akak tanya le kawan akak si Siti Khememah Dayang Serama, kenapa dah takde dah aktiviti-aktiviti lakonan bersama ciken ni.

Kawan akak si Siti Khememah ni pun dok cerita yang budak-budak tu carik nak pukul dorang.
Pelik lah akak kan, hari tu sikitnya bergembira, tapi tiba-tiba nak pukul pulak. So akak suruh le si kheme ni cerita apa yang terjadi. So kheme pun cerita lah..

--------------------------------------------
Ciken : The story continues

Kheme pun cakap....

Cerita dia macam ni mak ayam.....



(bersambung)





hik acah je....

Kheme cakap

"Cerita dia cam ni mak ayam.. Budak-budak tu sekarang dah tak mau masuk sekolah dah. Dorang bengang. Dorang carik kita sebab nak pukul kita orang. Jadi kita pun tak leh gih sana dan mengangkut ciken tu."

Akak tanya

"awat lak boleh jadi camtu"

Khema jawab

"Hari tu mak, dengan Malaikat Maut boutylicious dan Ros Mani Al Mazi bawak le ciken 3 orang balik rumah, pastu si Ros Mani tu buat gila. Dia suruh pulak salah sorang budak tu yang servis dia. Sampai terjadi lah edegen yang tidak diingini dan hilang le dara ciken tu. Gila tau pondan 69 tu kan. Lepas projek tu, kita orang kasi le ciken tu duit, pastu dorang bengang gila macam tak cukup lak duit tu. "

Pastu akak tanya lagi

"berapa ringgit ko kasi budak-budak tu duit"

Khema pun jawab dengan penuh confident sekali seraya membuat muka comel...

"Tiga Ringgit"

Akak terkejut beruk dan tanya lagi

"Kau biar betul"

Khema jawab

"Ah-ah, tiga ringgit je sebab masa tu kita semua takde duit kecik"


[speechless]

Binatang, kalau tiga ringgit kalau akak le jadi ciken tu, bukan akak setakat nak pukul korang. Aku amik steamroll tu aku lenyek-lenyek sampai ko jadi jalan raya.

Hanjeng tul tau.

------------------------------------------


Gitu lah ceritanya kisah ciken. Abis dah...

mesti korang frust cerita tak best langsung kan. hik

3 comments:

CarutPelbagaiKaedah said...

adoi akak...lama i tunggu rupanya ending sedeh nya..tapi takper..suka gak baca..guling2 nih..part rm 3 tuh..btw bukan takat bapok berkejaya aja leh bela ciken..budak u macam i pon boleh gak..especially time biasiswa masuk.meriah githoo

[Y]..Just [Y] said...

note : bisexual = imah lenggok (mati lah mak)<<< Sempat..LOLL..

imahTHESTAR said...

bisexual = imah lenggok (mati lah mak)<---- macam siyal! mak naik stage of DENIAL!!Mak womanz! ops*