Sunday, July 15, 2012

a come back. hopefully

Hopefully katanya.

Hope  and Promises. 

Aiyoo berapa kali comeback pun tak tau lah. Tapi this time around i think i am going to start blogging again, since my life was ruined by some desperate bastard. I am not being bitter, but the pain is so hard to endure i almost break down to pieces. Punya le banyak manusia dalam dunia ni, yang itu jugak ko nak kan.

Anyway, bila dah lama tak berblog ni, you dont really know where to start. Tapi sebagai seorang yang vogue dan creative lagi thinking out of the box, i am sure i can write something. Buat masa ini everything telah di block oleh image seseorang yang telah mengisi ruang minda akak selama 5 tahun. Bila dah takde, it feels so awkward.

Bila kita telah lama dengan seseorang, atau bila semakin lama kita dengan seseorang ia menjadi semakin sukar untuk melupakan segala memori atau kenangan yang pernah dilalui. It was not a perfect relationship, but relationship, as was mentioned by a friend of mind, is not about finding perfection, but to find a perfect adjustment. I guess, at the period reaching the end of our relationship, we could not find a good adjustment. Macamana nak adjust, aku dok sibuk cari cara nak adjust, dia gih sibuk adjust dengan orang lain. Macam haram ja.

But as reality kicks in, this is the thing that i have to endure right now.

But, one advice to everyone out there, no matter what is the status of your relationship or the status of your sexual preferences. If you suddenly found out that you relationship tiba tiba jadi begitu indah, tidak ada gaduh gaduh, berhati hati lah. Before you know it, you will be dumped like an idiot.

gaduh gaduh manja perlu dalam relationship. Bukan lah gaduh sampai simbah asid atau tikam tikam, atau hentak kepala dengan sterika or anything like that. Tapi gaduh sikit sikit sebab cemburu, merajuk, tak puas hati dan sebagainya. Biasa lah sorang merajuk sorang memujuk. Kalau seorang merajuk, pastu sorang lagi tak pujuk, tapi takde gaduh. Percaya lah, ada pihak ketiga yang volunteer diri nya untuk memujuk. Usually a desperate person who would do or say anything dan paling haram ja, dia tak sedar apa dia lakukan adalah sebenarnya mencaras secara terang-terangan. Akak selalu tengok ni berlaku pada orang lain, tapi akak tak pernah pulak imagine it will happen to me. Because i was blinded by my own obsession.

After 5 years having a relationship, the thing that you miss so much bukannya moment-moment cinta i lap you, you lap me. You know, just like our parents, yang dah bercinta bertahun-tahun. Some of them stop having sex altogether, but what most important is the companionship. The feeling that someone will always be around to protect you, to take good care of you. To share the burden, even a simple chores such as carrying groceries bag together, untuk pimpin tangan kita naik tangga, untuk open the door of the car, or even to share an umbrella when it rain.

Just imagine kalau kita dengan mak bapak kita, dok i lap you, you lap me depan-depan kita, tak ke muntah hijau biru laut semua keluar. Dan after a while, perkataan-perkataan bombastik, hyperbola, personafikasi personafikasi itu semua sudah tidak wujud. Dan perbuatan-perbuatan indah pun tidak penting. Yang penting dan menjadi bukti cinta adalah the togetherness. To abstains oneself of hurting their partners, and to ensure the partner that they will be safe around us. Dan bila ada peluang sekali sekala, buat lah something yang menarik, atau having intimate moment together it will makes everything worth the effort.

In my world, there is no such thing as commitment. Or at least things that bind people together in a relationship, such as marriage, or children, or rumah sepencarian, or prenuptial agreement, or anything like that. Kalau ada sah sah akak tak kisah kalau dia nak mengatal dengan lima ratus orang pun, at least boleh naik mahkamah pastu mintak nafkah untuk anak anak RM800 sebulan, tapi duit tu gih buat beli baju kurung polka dot yang tengah in sekarang. Kalau naik mahmakah jugak, maksudnya terus naik Van Jais gih mahkamah syariah yang lain pulak katanya.

The only commitment we have adalah janji. A promises that we hold to ensure that no matter what happen, we will be together, until the point we cannot be together anymore. Untuk apa, satunya some people a monogamous relationship will keep us away from going to visit to the hospital untuk rawatan penyakit STD. Or a promises that when we are in a relationship, we are actually in a way, proving our love to each other.

to have hope, and to promise.

Hope and Promises.

Anyway, this blog need a focus. I used to write about entertainment, and there are so many entertaiment blog yang lebih hebat dan baik. Some i heard, macam oh bulan dot com, beautiful nara, or macam budiey, makes thousands of ringgit each month from blogging about entertainment. (ada bayar cukai tak dek non)

I also tried to write about food and culture, and i am doing it so bad, and uninteresting because i only frequent gerai-gerai je, tak mampu nak makan kat hotel mewah bagai.

I have a lot of friends in fashion, but i myself dont like fashion, most probably, i cannot wear or afford anything glamourous. Satu sebab because takde duit, tapi sebab yang lebih utama kerana takde size. Korang pernah tengok orang nangis beli baju? Akak selalu meleleh air mata bila nak beli baju. Nampak baju cantik kat rak, rasa macam muat. Pastu minta saiz paling besar ni. Pastu bila pakai nampak macam nangka kena balut dengan suratkhabar berwarna pink. They dont have many big size clothes kaler pink. Itu nasib baik boleh sarung, Selalunya bila test baju, dia lepas kat kepala je, pastu sangkut kat perut. Tanpa disedari air mata itu meleleh membasahi pipi. Pastu terus berjanji akan diet untuk mengurangkan berat badan sebanyak 30 kg. Tapi end up, frust tak dapat baju pergi KFC makan dinner plate dengan large coleslaw sebab nak hilangkan stress. Kemudian baru gih kedai baju yang ada jual big size shirt yang design dia macam pakaian orang-orang Vietnam. Bila pakai nampak macam clown khemah bergerak dan tetap menangis dalam changing room sebab nampak diri sendiri macam mascot sukan sea. Pastu get, frustrated dan berjanji nak kuruskan badan supaya boleh beli baju di kedai yang lagi cantik, tapi lepak kat Macdonalds order big effing size of fries and double quarter pounder, dengan alasan beza single dan double adalah seringgit sahaja.

Pastu tetap menangis sambil makan burger, dan berjanji that is your last one and wil go on a diet to loose at least 30 kg.


Then on your way out to the parking lot, you saw a Baskin Robbin ice cream shop.

Fuck. You cannot have meal without dessert isnt it?

Thursday, May 31, 2012

What is love to you.


Hidup sebagai PLU di Malaysia memerlukan kekuatan diri yang hebat. Hidup sebagai seorang PLU chub di dalam sebuah komuniti yang kecil di negara kita bukan sahaja memerlukan kekuatan yang hebat, tetapi memerlukan muka yang tebal, perasaan yang kental dan jiwa yang kebal.

Hidup sebagai seorang PLU chub yang mempunyai pasangan chaser yang bertakhta dalam jiwa ramai chub lain, yang sentiasa dahagakan kasih sayang seorang chaser tidak kira chaser itu sudah mempunyai tanggungjawabnya sendiri memerlukan jiwa telahpun mati.

Hidup sebagai seorang PLU chub yang mempunyai pasangan chaser yang bertakhta dalam jiwa ramai chub lain, dan chaser itu adalah manusia yang peramah dan merasa perlu menjaga semua jiwa chub lain. Chub yang mempunyai kekuatan diri yang hebat, chub yang bermuka tebal, dengan perasan yang kental dan jiwa yang kebal dan juga chub yang telah mati jiwanya - anda tidak boleh memiliki sebarang jiwa.

Saya seorang PLU chub yang tiada jiwa.

This is my story.

Bukan niat untuk memalukan diri sendiri, atau untuk memalukan diri orang lain. Hanya sebagai tauladan pada semua orang lain. Tauladan dan contoh kepada semua plu yang merasakan bahawa mereka layak untuk dicintai sama seperti makhluk-makhluk lain. Memang semua orang layak untuk di kasihi atau di sayangi. Tapi bukan semua orang berhak. Ini kerana, pada kebanyakkan masa kita semua sedar akan realiti diri kita yang sebenarnya adalah golongan yang tidak akan mempunyai hak dari mana-mana segi pun. Dari segi kekeluargaan, society, undang-undang dan juga keagaamaan. Dalam mana-mana society, undang-undang dan agama sekali pun. Lumrah manusia memang tidak pernah di cipta begitu kejadiannya.

Namun ada segelintir dari kita, menipu diri sendiri dan mengatakan bahawa hak itu wujud. Kita sama seperti makhluk lain yang dicipta berpasang-pasangan. Kita mencipta realiti sendiri bahawa pasangan kita adalah takdir yang telah ditentukan untuk kita. Betapa bodoh sekali pengertian tentang perasaan kita sanggup menghadapi risiko, cemuhan, hinaan dan termasuk menjadi bahan ketawa sebahagian dari kaum kita sendiri yang tidak pernah percaya dengan ketentuan itu. Mereka melibatkan dosa seketika dan mendapat kesedapan yang mereka perlukan pada waktu diperlukan, manakala sebahagian dari kita bukan sahaja melibatkan dosa seketika itu, tetapi memanjangkan lagi dosa itu atas nama cinta. Its not a one time certain moment event, but a prolonged engagement of sinful relation. Seakan-akan berumah tangga.

What we are doing is just making a fool of our self.

I will tell you my story. A misery that i had to endure for the past 5 years. The 5 years, i created my own fantasy as being my most beautiful dream, which in reality is the worst nightmares of my life.

Because why. Because, i let myself being fooled.

Being fooled by myself.

This is my story.


And i will tell you later.



Till we meet again.


Tuesday, March 13, 2012

Latihan Hari ini

Tugasan hari ini: Cari object tersembunyi

Klik gambar di bawah untuk membesarkan imej, dan cari object yang tersembunyi.


(1 point with elaboration =5 marks)


Pelajar pertama yang mendapat object tersembunyi akan diberi immunity untuk tidak datang kuliah selama-lamanya.





kihkih

Tuesday, February 14, 2012

Piglet

comel lah. I rasa nak bela sekor lah.

.. You nak bela apa?

I nak bela piglet.

.. Eh mana boleh bela piglet lah. Haram.

Mana ada haram lah. ramai je my friend bela.

.. Piglet apa dorang bela ni?



Piglet le... yang macam tikus tu. Piglet!



Piglet katanya. Bodoh macam piglet!



Thursday, February 9, 2012

Pade Bah


Gapo dio tu Pade Bah. Demo tau tok pade bah tu gapo?

Pade bah tu pat pade untuk bah lah boh. Bah ake berhenti tubik ore di pade bah. Supo sie doh kawe kecek molek sokmo lagu tu.


hik

Anyway,

Dah dapat dah jawapan untuk teka gambar semalam???


apa benda ni?



nampak???


Ini lah dia satay perut ayam. Delicacy ini sungguh istimewa di Kelantan sebab boleh di dapati di sini sahaja. Belum lagi sepanjang umur akak yang muda selama 18 tahun ni akak jumpa dengan satay perut ayam di jual luar dari Kelantan.

Not for the faint hearted, hanya sapa yang berani sahaja akan mampu makan satay perut ayam ni. Kebanyakkan orang geli nak makan, walaupun rasanya sebenarnya boleh tahan sedap. Its a do or dare situation yang mana once you eat it, you either like it, or you wont eat it again.

But, trust me, if you are in Kelantan have it a try. Rasa ayam percik je.

Mana lokasi yang mudah untuk dapatkan percik perut ayam ni, kalau tak lain dan tak bukan di Padang Bas, Kota Bharu Kelantan.

Padang Bas

Actually Padang Bas ni bukan padang bas pun. Dia adalah dataran yang berdekatan dengan Parkson Kota Bharu (Yes Kelantan ada Parkson, ko ingat apa??? Mydin superstore pun dia ada tau). Nama kawasan ni akak tak tau, tapi bila bagitau orang sana nak gih makan-makan di Padang Bas dorang akan bawak ke sini. Sebut je Pade Bah.

Tapi kalau dorang bawak ko gih bus station tempat bas ekpress berhenti tu nasib korang le. Kena le jalan kaki sikit, tak jauh mana pun.

Kalau kat Malaysia ni bila kita sebut pasal makanan mesti orang sebut Penang, Johor dan Kelantan. Sebab makanan dorang very authentic to their culture. Kalau negeri-negeri lain tu makanan dah banyak campur-campur.

Jadi kalau di Kelantan nak merasa makanan-makanan dia kena pergi banyak tempat di seluruh kelantan. Nak makan gulai itik yang sedap kena pergi tumpat, nak makan nasi kumok kena gih takbai, nak makan nasik kerabu kena pergi stadium, nak makan sup belut kena pergi ke sana ke mari. Eh banyak pulak tempat nak pergi kan.

Kalau masa kita terhad sehari dua, dan kita nak merasa semua makanan-makanan ni di satu pusat penjaja kita datang le di Padang Bas. Almost everything kelantanese can be found here.

Almost je tau.. bukan everything. The best way to enjoy Kelantanese food is to explore the state. Masa jalan-jalan cari makan tu boleh cuci mata tengok ciken-ciken kelantan. Orang-orang kelantan ni ramai very good looking.




Peringatan: Padang Bas kota Bharu ni akan di tutup dari jam 7 malam sampai 8 malam untuk menghormati dan mengalakkan orang ramai mengerjakan solat di Masjid Berhampiran. Kalau korang gih sana dalam kul 7.30 feeling-feeling nak makan jugak, nanti orang masjid datang ramai-ramai baca talkin dan sembahyang mayat untuk korang na.

Gi Solat dulu baru leh sambung shopping.



Misi akak kali ini adalah untuk mencari laksam. Not just any laksam, but Laksam Padang Bas. Small portion of Laksam ni boleh di dapati di Padang Bas dan jugak di Pasar siti Khadijah. Laksam adalah laksa versi Kelantan. Sama juga macam Laksa Kuah Mentah di Terengganu, kecuali dia tidak memakai mee laksa. Sebaliknya dia menggunakan tepung beras yang nampak seperti kuehteuw.

Orang cakap nak buat Laksa dia kita kena masakkan air tepung beras di atas tudung periuk yang panas dan kemudian digulung-gulung. Bila nak serve kita potong-potongkan seperti di bawah gitu.






Pastu, kita bubuh lah all the condiment such as taugeh, ulam-ulam, kacang panjang yang di racik, dan sebagainya. Bubuh sikit cili dan makan dengan kuah Santan yang dicampurkan dengan isi ikan.



Sedapppppppp


Di padang bas ini kita leh dapat macam-macam makanan lain, of course kita tak boleh tinggal ayam percik.




Ayam percik dia saiz giant gitu..




Nampak tu tangan kawan akak yang giant sekali tu. Tak ke sama besar dengan seketul ayam percik dia. Memang puas hati makan.

Pastu ada jugak nasik-nasik yang popular macam nasi dagang, nasi berlauk, nasi kak wok, nasi kukus, nasi kumok dan sebagainya.

[ralat: dalam entri lepas akak tulis nama nasik kunyit tu nasi gumok kan, sebutan sebenarnya adalah Kumok. Nasi gumok tu nasik orang gemuk]


Nasik berlauk



Nasik Kumok



nasi kerabu putih



Nasi kerabu Avatar



kawe oyat doh kawe tok sir make nasik hok kaler biru tuhh..
Bade kawe loni doh hok kaler kaler lagu ni.
Mace mano kawe nok gih tubik denge gewe kawe male ni.
huk alohhhh...



ada somtam



Ada pulut durian/Pulut mangga



Kueh mueh


Ni bukan lauk. Ini juga bukan gajah. ni jugak bukak nasik kumok. Ini kawan kawan akak yang gumuk-gumuk berlaka.

gemuk lah korang.

Ni lagi dua orang pun gemuk jugak.


Malu akak jalan dengan korang yang gemuk-gemuk ni tau. Semua mata memandang. akak ni dah lah tak suka kan kontroversi dan tak suka jadi perhatian ramai. Siti rasa seperti hilang kebebasan siti. Siti teringin nak merasa jalan-jalan seperti orang biasa.



Ni pun kawan-kawan akak jugak. Motif sapa pulak yang baju merah yang gemuk sangat jugak tu.

Hazabbbbbbbbbbb nauzubillah.


Aikkk... yang tengah-tengah tu mak lampir mana pulak tu???

Kan.... Ko ingat ko Kajol nak pakai baju macam ni kat tengah-tengah Kota Bharu. Nasib baik kita semua tak kena rejam dengan batu masa tu. Kalau lah ada Nik Aziz masa tu dah sah sah kita semua kena azan tak pasal pasal.


Menangis tok nik Aziz tengok tau.




Huk aloh ... guano gamok demo jadi lagu ni.
watper demo beli baju hok besar sangat sampa terlebih bahu tu.
maghi deh date pejabat kawe amik bantuan baitulmal.




p/s: Jangan lupa untuk klik iklan di bawah dan di tepi ya sayang-sayang semua. Muahssss

Cuba teka apa saya.

Gituueww... Ada teka teki katanya. Macam rancangan kanak-kanak ribena sangat blog ini kan. Interektif sangat. Sambil kita tengok-tengok gambar kita boleh menghanjeng manusia-manusia di sekeliling kita.

Taking about menganjeng, ada le sorang umat ni boleh dia delete akak yang glamour ini dari BBM contact dia semata-mata akak forward message berantai pasal perkara-perkara keislaman gitu. Alasannya dia tak suka orang forward-forward message di BBM.

Hello, ko pun nasib baik aku nak forward msg kat BBM ko tu. Aku ni glamour tau, ko tu apa ada.

Anyway, tadi dia boleh message akak kat facebook. Elok je dia tanya, "you all busy? you all sihat?

Aku tahu selalu bila dia message aku kat facebook dia ni nak bantuan-bantuan je.

Macam ada sekali tu dia sibuk mintak bantuan sapa nak buat make up le, pelamin le, baju kahwin dia le macam-macam le. Nak kahwin le katanya. Dah sah sah le yang ko suruh aku rekemen tu kawan-kawan aku. Dia pun kenal je semua orang tu, tapi kalau guna nama akak, dapat le ko diskaun gila gila babi kan. Tapi masa tunang haram dia tak jemput aku pun. Actually akak tak tau le dia dah tunang ke belum, tapi rasanya dah.

Pastu dah dapat contact and recommendation, terus senyap tak berbunyi. Sampai le hari ni baru message.

Ntah ntah masa kahwin pun dia tak jemput aku punya. Tak jemput sudah, ada aku heran. Selamat set cawan aku beli kat Mydin Hypermart ni.

Anyway, kaedahnya tadi dia message aku baik punya introduction. Tup tup dia kasi keluar soalan bonus.

Dia tanya... sudikah anda menjadi permaisuri hati ku.. aku dah lama pendam kan rindu dan cinta pada mu...


of course lah tidak kan. Itu berangan je.


Dia tanya... "Kakak, boleh tak kakak jadi guarantor kita nak pinjam bank rakyat RM40 ribu. Separuh nak guna buat kahwin, separuh lagi nak guna buat bayar loan PTPTN"

Macam haram, ko ingat aku ni Bill Gates ada duit juta-juta semua orang nak kahwin aku boleh jadi guarantor. Tony Fernendez pun boleh jual AirAsia dengan MAS sekali kalau dia buat gitu selalu.

Kalau perangai ko elok boleh le aku consider, ini perangai serupa hamja, lagi berani mati nak suruh aku jadi guarantor.

Pastu part separuh nak bayar PTPTN tu yang aku tak sanggup dengar tu. Akak speku harus le ko nak bayar PTPTN sebab ko nak pergi honeymoon gih luar negeri kan. Mesti dah kena blacklisted dengan Immigresen ni.



Ya lah konsep orang kuala lompor ni, lagi-lagi yang berkawan dengan gadis sensasi, unggul dan berkerjaya professional lagi cantik macam akak ni harus lah honeymoon ko tak nak kalah kan. Paling tidak ko nak pergi Bali kan.

Ko ingat aku tak tau???

Immigresen pun satu hal, orang kalau tak bayar PTPTN biar lah orang PTPTN yang gi buat kerja. Yang ko sibuk-sibuk nak blacklisted orang, pastu terkubur orang punya kerja dan sangkut aktiviti-aktiviti orang tak ke menyusahkan orang lain. Apa ko ingat orang hutang PTPTN 20-30 ribu tu nak lari pergi luar negara ke. Duduk dalam negara pun dorang tak tentu lepas lagi. Paling tidak bila dia gih luar negara terbukak sikit mata dia nak buat business ke, jadi semakin rajin bekerja ke, apa ke. Ini tidak, menyusahkan orang je kerja.


Eh terbebel pulak kita wak.

Anyway, kahwin nak grand bagai. Tapi duit hampeh takde. Kalau dah takde duit sangat tu buat lah kahwin lebih kurang. Jangan dok menyusahkan diri nak berhutang sampai 10-20 tahun semata-mata ko nak impress orang sehari dua je. Yang nak kahwin nya ko, bukan orang yang nak menonton. Tak payah le grand-grand sangat.

Tengok macam akak nanti. Kalau akak nak kahwin, akak nak buat simple simple je. Akak nak nikah kat Mekah, pastu malam tu akak nak sponsor kawan-kawan akak trip ke Dubai makan nasik Lamb Kabshah. Esok nya pulak, akak nak bawak kawan-kawan gih Paris, amik gambar ramai-ramai di Eifle Tower. Pastu seminggu selepas tu buat buat sanding kat ICT, Shah Alam di bawah bunga bunga elektrik dan akak nak ajak Wings, Lefthanded dan Search buat show, dan seminggu lepas tu pulak akak nak buat reception dekat Bali atau di Maldives dan sambung honeymoon akak kat sana.

ah kan simple je macam tu.


Sekarang ni akak tengah cari laki kaya mana-mana yang banyak duit, kalau boleh muda dan single tapi kalau takde duda pun oke. Kalau tak dapat duda, laki orang pun boleh jugak lah. Akak tak kisah. Walaupun kertu, dan eractile dysfuction, akak tak kisah sangat.


Oke oke. mari kita kembali ke rancangan teka teki. Kali ini kita masih lagi dalam tema Pantai Timur. Kalau semalam kita ke takbai, hari ini mari kita pergi makan-makan area Kubang Kerian pulak.


Jom teka gambar apa ni???

Sapa kata tapai???

di salah

teka lagi. Meh akak kasi clue lagi. Dia adalah breakfast.


Sapa kata nasik lemak dan nasik tumpang pun salah....


dia di perbuat dari pulut, kelapa, nisan dan gula.



sapa kata putu mayam. memang ko bodoh nak mampus.



Ah tu dia...

ini adalah pulut kacau dengan kelapa dan gula. Nama kelantan dia akak tak tau. Dia macam wajik sikit lah. Tapi wajik manis, yang ini pulut tu tawar tawar manis buah.


Jom kita teka lagi...

cuba teka apa ni?? Ini jugak kadang-kala boleh jadi breakfast.




dapat??

Meh akak kasi clue lagi





dia ada ayam goreng dan nasi.

Sapa teka nasik gomak salah.


sapa teka nasi dagang pun salah.


ini lah namanya nasi kukus.

Makanan kelantan ni kebanyakkan nya simple simple je. Macam nasik kukus tu, ada nasi yang di kukus. Jadi nasi nya berderai dan gemuk gemuk tapi masih berkanji. Jadi makan sikit pun kenyang. Pastu di makan dengan ayam goreng, di tabur dengan kuah gulai, sedikit air lada dan timun.

Nasik kukus ni boleh di dapati di merata KB. Tapi paling popular ada dua tempat iaitu di Haikal Nasi Kukus on the way ke Pengkalan Chepa, dan juga Zaiman Nasik Kukus di area town.



Oke kita teka lagi...




apa benda ni??



Sapa tau diam. Tutup mulut ko kalau tak aku sumbat dengan speaker computer ni.



Kalau sapa tak tau... Nantikan entri akak esok.

or maybe lusa..

or maybe bulan depan..

mungkin jugak tahun depan, atau tak keluar keluar langsung.




Sehingga itu, chowwwwwww chinnnnn cauuuuuuuuuuuu...



p/s: Kalau korang ada abang, ayah ke, atuk ke yang single dan kaya raya, rekemen lah kat akak ya. Boleh kita gih Bali sama sama.
p/p/s: korang sayang akak tak? Kalau sayang korang klik klik lah iklan kat dalam blog ni na.

Wednesday, February 8, 2012

racism

we have come to a point where whatever kelly ng and cinapek say anything it is called human right, and whenever malay say something its consider racism.


haram jadah!


Kalau aku jadi PM, aku tutup sekolah vernakular. Masa tu baru hang boleh masuk UiTM.




p/s: Please read my comment as a human right statement, not a racist assertion. Thank you.