Tuesday, March 10, 2009

Siri Bercakap dengan Ciken 2 : Ciken ku berpisau rambo!

Ah tu dia, title macam movie sangat kan. Ada unsur-unsur suspen, seram-seram dan mengerikan sekali cerita kita kali ini. Kisah ini berlaku kepada kawan akak sendiri dan menjadi sejarah hitam kepadanya. Kisah ini lebih dasyat dari kisah kawan akak yang dipijak 8 mat rempit di transit atau kisah pondan dilibas rantai besi atau kisah cermin kereta pecah di solex rempit.

Untuk adik-adik yang baru nak mula makan marvelon dan baru naik tetek petai, di harap menjadikan ikhtibar dari cerita ini dalam usaha mencari kebahagiaan sementara ini.




Ikuti lah kisah Abunita Cardova al Kangari dengan ciken Rambo nya.


-----------------------------------------------------------
effect bunyi vacuum cleaner ketika pergi membasuh kereta
-----------------------------------------------------------

-------------------------------------------
effect bunyi ringtone viva la vida cold play
-------------------------------------------


"Macam mana boleh jadi camtu nok? Mana ko jumpa jantan tu?" tanya akak dengan begitu concern sekali bak datin-datin di majlis bertemu kanak-kanak cacat sempena hari raya dihadapan camera RTM.

"Ntah lah, che pun tak tau nak cakap macam mana. Che baik dengan budak tu, ni bukan first time jumpa na. Dah dua tiga kali. Dulu baik je, tapi ntah hantu apa mai tah, dia terus jadi lagu tu. Che rasa nak teriak saja tau" Sedu sedang suara Abunita Cardova Al kangari memulakan kisah ngeri yang baru di alaminya.

"cuba hang citer kat mak no. Mana hang jumpa laki tu, anak sapa, kerja apa, kendo tak, cek nek dia besaq tak. Citer ke mak semua nya no" tanya akak lagi sambil membuat muka cantik dan mengecutkan pipi supaya nampak lebih langsing setelah melihat abang kendo membawa kereta Viva nya untuk di cuci.

"Gini ceritanya...."


--------------------------------------------------------------

Nama mak Abunita cardova al-kangari. Mak kerja di sebuah agensi bukan swasta di utara tanah air yang memberi perkhidmatan kepada mereka-mereka yang memerlukan perkhidmatan lah. Mak orang baik-baik, cita-cita mak adalah untuk menjadi model terkenal dan hobi mak adalah mengumpul setem dan mendengar musik. Mak juga suka berkenalan di internet.

Nak dijadikan cerita, mak terkenal lah seorang ciken umur 19 tahun ini. Dia ni chaser* dia suka lah orang-orang cam kita ni. Nama dia Kassim Masdor (bukan nama sebenar, nama sebenar dia Mohd Atik***h. opsss). Si kassim ni muka dia biasa-biasa je, tak lah kendo manapun. Tapi had mak tertarik sungguh pada dia sebab dia ni pegawai beruniform. Dia ni pegawai polis bukan ahli pancaragam sekolah tau.


(*chaser: Jantan gila yang suka orang gemuk. Apa ko ingat orang gemuk ni tak laku. Ntah-ntah angkasawan pun suka orang gemuk tau. Sapa tak tau, Neil Armstrong kot)

Jadi hang tau lah kalau pegawai beruniform macam mat terap, mat pancut, mat rasuah ni semua kan, bila dah jumpa kat adik-adik, harus lah adik-adik terus ngaku laki kan. Muka tak semengah, ceknek tak besaq tak penting. Yang penting dia kerja tetap dan berpencen.

makan hati tengok polis Siam tau...

Mak pernah skandal dengan dia sekali masa mak kat kl dulu. Pastu bila mak dah pindah ni, lama dah tak jumpa dah dia. Tapi baru-baru ni dia contact mak semula. Dia kata dia kat sungai petani ada kursus. Mak pun apa lagi hati girang sekali lah. Maklum lah mak pun dah lama kebuluq duduk utara ni no. Mak bukan apa nok, mak malaih nak carik sebab sedara mara mak ramai kat utara ni. Buat nya mak dok berkenalan mak terberkenalan dengan pak menakan mak sendiri. Tak ke haru jadinya. Jadi mak pendam je lah hati dan perasaan mak dan terus menjadi anak yang soleh, dok layan SPA Q dengan emak mak saja lah hari-hari.

By, the way, mak tak larat lah tengok Azizah Mahzan tu hari-hari dok pulun cakap omputih mengalah kan omputih. Over sangat mak tengok. Satu lagi mak nak ketawa je tengok dorang make up soket, bulu mata tebal tak henget buat filem tengahari buta macam pelakon gila masing-masing. Make murah kot. (ini akak tambah sendiri ya untuk menyedapkan cerita)

Jadi bila mendapat je panggilan telefon dan tahu dia ada di Sungai Petani tu hati mak automatik menjadi girang dan mak pun menyanyi-nyanyi dipejabat sambil cop-cop dokumen pelanggan yang tak henti-henti tu. Mak pun tak tau kenapa mak begitu mesra pelanggan hari tu. Mungkin mak terlalu happy sekali no.

Tapi...

Tapi, dia cakap kat mak dia takde duit nak naik ke rumah mak sebab dia pegawai polis biasa gaji kecik tak masuk lagi. Jadi sebab mak terlalu happy dan mesra pelanggan mak pun offer lah nak kasi RM50 buat tambah bas dia naik ke rumah mak dan buat tambang bas dia balik Raub nanti.

Lupa mak nak cakap, dia kerja kat balai polis di Raub nun.

(tu dia, 4 clue dah akak kasi. So adik-adik chub hati-hati ya)

Tapi tup-tup dia dah sampai dah ke rumah mak. Ada pulak dia duit ya. Mungkin dia rasa diri mak ni begitu berharga dia sanggup tahan lori ayam naik ke utara lagi ni.

Bila dah jumpa pun, seperti biasalah kita pun mula lah aktiviti-aktiviti yang melibatkan senaman-senaman ringan dan sebagainya. Hang faham-faham lah sendiri no. Tapi mak suka sekali sebab mak yang jadi top.

Mati lah kauuuuuuuuuuuuuuuu....

Mati lah enam setengah.

Sambil kita dok senaman-senaman ringan tu mak dan dia tiba-tiba dok teringin nak jadi macam Prof. Abdul Razak Moheiden tu. Memandangkan telefon mak mempunyai capacity untuk mengambil video maka kita pun pose-pose Chua Soi Lek lah kat depan camera tu.

Macam-macam lah kita amik. Bak kata orang serba berdiri lah, dari hujung kaki ke hujung rambut. Dari yang ringan ke yang berat. Bukan apa nok, teknologi tu dah ada. Mahal-mahal mak beli telefon kamera takkan nak hantar sms je kot. Jadi itu lah tiba-tiba datang idea kreatif tu.

Tapi sebelum mak dok buat rakaman lintas langsung acara senamrobik tu, mak dah tukar mak punya data card telefon tu. Mak ada dua data card tu. Yang satu tu mak cabut keluar pastu mak letak atas meja. Yang had barunya mak masukkan dalam kamera. Yang had baru ni capacity dia besar sikit, lama lah sikit leh amik video nya tak.

Jadi lepas dok buat filem semua, kita orang pun keluaq lah gih minum gih makan. Maklum lah lepas senaman mesti le penat kan. Masa mak keluar tu mak lupa nak amik datacard telefon yang mak cabut keluaq tu. Mak tertinggal atas meja.

Bila mak balik je, mak nak le masukkan balik data card lama, dan nak simpan data card baru yang ada filem Nana Tanjung 7 tu. Tapi mak pelik menda tu takde atas meja. Puas mak mencari ke hulu ke hilir, tapi tak jumpa jugak.



pulangkan!!!! sebelum aku report polis... opsss


Pelik lah mak kan. Macamana boleh hilang. Tapi mak tak kisah sangat, sebab dalam datacard tu takde isi yang bahaya pun. Ada gambar kawan-kawan mak je. Gambar hang pun ada.

Jadi mak tak puas hati, mak pun tanya lah di Kassim Masdor ini, ada tak dia amik datacard mak. Tapi dia mati-mati tak ngaku amik data card tu. Pastu buat-buat merajuk mak tak percaya kat dia.

Jadi sebab dia merajuk, nak dipujuk, maka kita pun sambung lah projek senaman ringan. Mak suka la sangat, sebab mak yang jadi top nok. Tapi dalam dok projek-projek tu, hati mak tak tenang.

Mak heran, mana pergi nya datacard tu. Macam mana dia boleh hilang, sebab mak memang ingat mak letak atas meja, dan takde sapa-sapa kat rumah sebab mak duduk sorang-sorang.

Mushkil mushkil....

Tapi takpe lah, projek dulu lah. Kendian baru carik datacard tu.

hik


(bersambung)


Apakah yang akan terjadi seterusnya?
Adakah Abunita akan menemui datacardnya?
Adakah Abunita dan kekasih chasernya mendapat award Oscar membuat filem ala ala slumdoq millionaire?
Di manakah part ciken ku rambo nya?


Nantikan dalam kisah seterusnya, Siri bercakap dengan Ciken: Ciken ku berpisau Rambo.

4 comments:

imahTHESTAR said...

'dlm cerita tu mak yang jadi TOP noks'

STATEMENT mengalahkan BABI!

arep said...

tudiah.. main berpart2 bagai.. apa kesudahan ROSLIN?????

BouNeCHiTT said...

hahahha... mak guling... hahahha.. mak guling....

ZubaidahArshad said...

kali ni abang pdrm tu muka aborigin pulau mana pulak?

*ops*