Monday, July 6, 2009


Yuhuuu,


Kembali kita bersiaran dalam rancangan jalan-jalan melantak. Kali ini kita akan ke Kuching Sarawak dan menikmati makanan-makanan popular di Sarawak. Al maklumlah bulan lepas akak feeling banyak duit, walaupun nan ado akak gih Sarawak boleh?


Anyway, kalau korang tengok kat tepi tu akak dah bubuh tag follower. Kaedahnya blog sedih ni pun ada follower ek. Akak bubuh korang paling atas sekali dalam blog ini, sempena nama mu di atas. Sebab apa tau, sebab akak kagum korang sanggup jadi follower ni. Nampak sangat korang takde kerja kat opis tu kan. Apa pun, dengan rasa rendah hati aku mengucapkan terima kasih le sanggup melangut kat blog ini. Mana le tau kalau one day nanti akak nak masuk bertanding jadi wakil rakyat, dah sure-sure akak ada undian ya tak.


Nanti akak mintak blogspot create tag worshipper pulak. Mana le tau ada abang-abang kendo yang worship akak kan, boleh le dia bubuh oren dengan kueh apam depan gambar akak, pastu pasang ubat nyamuk.


Kelas mak ayam masa tu.


Anyway, nanti akak cerita lah pengalaman akak kat Sarawak tu. Best gila. Dulu akak pergi dah sekali tak puas. Sebab masa tu kita akak pergi dengan Zarina Darai kita orang pose-pose orang kaya shopping je, duduk hotel turun naik supermarket. Paling advanture pun kita orang naik bot kat Sungai Sarawak yang nan ado nampak apa-apa kecuali biawak sahajork dan makan seafood. Tapi best jugak la sebab masa kita orang naik bot tu, ramai abang-abang kekar sedang bertanding Sarawak Regatta, tak mencapai kemuncak ko tengok abang-abang berlengan besi berurat dawai berseluar ketat dok pose-pose basah?


Tapi kali ini advanture akak lain sikit.


Orang cakap advanture 2 in 1.


Konsep melacur sambil jalan-jalan. Tu lah akak make up sokmo tu. Penat dok carik baju pelangi dengan make up eye shadow kaler turqoise tu.


Kat Sarawak kali ini akak gih jenjalan jauh sikit. Pergi Kubah National Park, Matang Wildlife Forest, pergi Permai Park kat Santubong dan macam-macam lagi aktiviti akak buat kat sana. Tapi akak cerita itu di lain siaran ek.


Akak nak cerita pasal makanan dulu boleh?

Akak sampai Kuching malam, pastu kita carik le dinner dulu ya.






Ini nama dia Teh C Peng. Kat Sarawak kat mana-mana boleh dapat air ni. Kat Shah Alam pun ada kat Mr. Kaya Cafe, Seksyen 7 Shah Alam. Kat sini kita panggil 3 layer Tea. Ini bukan gambar akak punya, sebab file akak corrupted. Ini aku kebas kat mana tah. Harap-harap owner dia tak marah le. Macam ada satu kes akak gih gatal amik gambar kek cawan ntah mana-mana tah, bubuh dalam blog. Konon nak promosi, sekali ada perempuan called akak. Aku ingatkan dia nak order kek, rupanya akak kena bambu. Pastu feeling nak saman akak pasal kek cawan. Nak je aku sembamkan kek tu kat muka dia.


Hik.


Tapi tu lah. Itu memang hak dia, akak pun memang le salah. Sebab bukan sebab kek dia cantik, tapi sebab gambar dia je cantik. Kamera akak sedih masa tu.


Kalau sapa-sapa nak order kek cawan yang sedap lagi cantik order lah kat akak ya.


Tapi kalau ko setakat nak order 25 biji 30 biji aku malas nak layan. Tak kuasa. Tak balik modal.


Kan kak Pnut kan kan kan Kak Pnut kan.



Anyway, berbalik pada Teh C Peng atau 3 layer tea tu, dia sebenarnya adalah air teh yang dicampur dengan susu dan gula kat bawah tu dia pakai gula merah yang dicairkan, atau gula putih yang dijadikan caremal dan dicampur dengan daun pandan.


Hasilnya adalah teh perisa cendol berasa daun pandan lah. Takkan rasa coke pulak ya tak?


Tapi kombinasi teh, susu, gula merah dan esen pandan tu menyebabkan air tu terasa begitu best sekali.


Kalau korang nak cuba takyah lah sampai gih Sarawak tu. Meh datang Shah Alam akak belanja (khas untuk follower follower sahaja)


Kalau kat Sarawak tu akak minum teh c peng tu, mengikut kata Abie akak, kat sini sedap sekali. Kat cafe nama one cafe kot. Tak ingat nama cafe tu. Tapi cafe tu betul-betul tepi roundabout depan masjid bertingkat-tingkat ini.

Korang carik lah roundabout kat Kuching tu ya.

Selain dari teh tu, kat sini Abie akak cakap makan mee kungfu dia sedap, jadi akak pun order lah mee kung fuu



Fuhhh memang sedap. Terasa nak berkungfuu ko makan lepas tu. Mee kung fu dia tak sama langsung dengan mee kung fuu kat KL yang berlendir cam emmm nak sebut pun tak sampai hati. Mee kung fuu dia kuah dia macam kueh mee bandung ada rasa tomato sikit. Pastu memang best lah.

Akak suka, akak kasi 2 bintang.

Pastu orang cakap kalau makan kat Sarawak kita mesti cuba makan mee kolok. Jadi akak pun makan lah mee kolok dia


Makan-makan akak rasa cam nak muntah. Sebab akak memang tak boleh go. Pelik tul rasa dia, tak tau nak explain camana.

Mee tu dia kasi kosong camtu pastu ada minyak-minyak perisa pastu kicap. Pastu ada le daging seketul dua, pastu ada taugeh. Kendian dia kasi sup dengan kicap pedas tu.

Lain orang lain pandangan kot. Sebab orang lain makan sedap je aku tengok. Mungkin sebab akak tak biasa dengan rasa dia, tu akak jadi noya kejab. Tapi sup dia sedap. Jadi akak tukar kan mee kolok akak kepada mee sup, dengan mencampurkan sup tu semua dan kicap dalam mee kolok tu.

Jadi le dia bertukar menjadi mee hailam atau mee sup berkicap. Baru akak boleh go.



Madame Tangs

Esoknya pula akak gih breakfast kat Madame Tang sebelum pergi berjalan-jalan tengok orang hutan dan menjadi orang hutan.

Madame Tang ni popular kat sana sebab orang cakap kesedapan Laksa Sarawak dia. Dia ada restoren dan juga dia ada jual kat food court kat mana tah.

Aku tak kuasa lah nak ingat nama tempat kat Kuching tu. Bukannya kena gih sana hari-hari pun kan. Tapi dia dalam area kuching. Kalau ko ada GPS, atau telefon korang ada GPS, ko boleh search Madame Tang's Restaurant jumpa lah nanti.


Sebenarnya nak cerita yang tepon baru akak ada GPS kan.

Binatang sangat.



Anyway Laksa Sarawak dia memang sedappppppppppppppppppp. Tidak syak lagi





Meh kita tengok close up meh. Camana rupa Laksa Sarawak tu.



Comel kan daun ketumbar dia halus-halus camtu. Kuah laksa ni macam rasa laksa johor, tapi lebih intense rasa dia. Rempah dia kuat camana tah, tapi akak tak tau apa dia pakai. Tak reti nak agak. Pastu ada ayam, udang dan taugeh lah cam biasa.

Akak pernah makan Laksa Sarawak kat Kuching Waterfront dulu masa pergi sekali. Tapi yang kat waterfront tu langsung tak sedap dan tertutup nafsu serakah akak masa tu. Share dua orang dengan Zarina Darai pun tak habis dan mahal nak mampus lak tu. Jadi bila Abie akak cakap kat Madame Tang ni sedap akak cuba lah jugak.

Memang tak menyesal pergi. Nanti cuba lah kalau gih sana ya. Mungkin orang kuching boleh rekemen tempat lain lagi sedap, tapi kat Madame Tang ni punya not bad. Dan yang penting, semua pekerja dia adalah ....

BAPOK!!!!!!!!!!!

Serious you all, pekerja Madame Tang ramai bapok dan berbulu mata palesu di siang hari dengan make up socket dan eye liner Mahduri Dixit.

Akak tak dapat imagine kalau Ginger dengan Imah gi sana, harus dorang smash budak-budak berani mati tu.

Tapi akak bangga tengok dorang cari duit halal nak beli eye liner dan bulu mata Rozita Che Wan tu. Bukan cam pondan kerja watson yang kebas shaving cream letak celah kangkang.

Anyway, sebab sedap sangat laksa dia, esok kita orang gih breakfast sana lagi. Tapi kali ni order benda lain pulak. Atas recommendation Abie akak akak makan Beef Mee Special, dan dia makan Beef mee (actually nama dia akak bagi sendiri sebab dah tak ingat dah nama dia apa)



Puas makan mee dia ni lemak lemak lembu tu bergelinangan dalam kuah tu. Pastu daging lembu tu banyak dan specialnya dia kasi rawan lembu tu. Rawan tu dah direbus lama dan dia makan cam jelly. Sedapppppppppppp


NI pulak macam mee kolok, but it somehow taste nicer. Jugak dengan daging lembu yang banyak, perut lembu, rawan lembu dan makan dengan sup kicap.


Pastu kita jugak makan roti bakar Madame Tangs. yang melimpah ruah dia punya butter tu.


Kalau tanya akak le, Madame Tang is one of the best place to eat lah kot. Sebab makanan dia sedap-sedap dan serving dia puas dan besar. Kalau korang nak diet dinasihatkan jangan le datang sini. Ko tengok je lah makanan dia memang tak sesuai untuk sesiapa yang menjaga badan.

Akak kasi A + untuk restoren ni.

Pastu lepas breakfast kita orang gih jenjalan tengok wayang, pastu gih mandi sungai. Best je. Malam tu kita orang balik Kuching dan gih makan nasik sebab dua hari tak sentuh nasik.

Tapi malam tu special sikit, sebab kita tak cari makanan Sarawak. Kita makan makanan Kelantan pulak.

Kiranya kalau nak makan makanan selain dari Makanan Sarawak ada jugak kat Kuching ini. Paling popular kat Kuching adalah Ayam Penyet. Kiranya ayam penyet ni merasa tempat adalah. Kat mana-mana pun boleh dapat Ayam Penyet.

Nanti di masa akan datang akak akan cerita pasal ayam penyet pulak ek.





Ini menu akak, Nasik Kerabu dengan Ayam percik. Rasa pelik tul bila orang yang datang order makanan tu dok cakap melayu lenggok sarawak dengan Abie akak sebab rupa dia macam orang Iban kot. Tapi bila kita order, pulak datang makanan Kelantan.

Macam kelas je.

Kat Bawah ni pulak menu my other half, nasik kerabu dengan ayam goreng dan ikan goreng





Ah itu je lah yang sempat akak snappy-snappy makanan kat Sarawak tu sepanjang duduk kat sana. Tak dapat amik gambar banyak sebab selalu nya terlalu lapar dan tak sempat nak amik gambar.


Oke lah, akak nak balik dulu.

Jumpa lagi..



byeeeeeeeeeeeeee... muahs muahsss





















9 comments:

Big Momma said...

kita dah jadi follower... hi hi hi... dulu dok cari bende nilah nak klik..kerja ofis byk tapi cik akak punya story lagi best kene baca pepagi dulu...

bila nak dtg kuching lagi??? bawa leen sekali!

Corey said...

hehe same here! selama ni x sdar blum follow my fav blog ni.
dah berapa lama i skodeng your blog baru ni 1st time komen maybe akibat tarikan segala mcm makanan tu kot.
more! more!

arep said...

nahh... ada pun widget follower..

mrasa belanja i minum Teh C peng iteww..

Leen AshBurn said...

dammit makanan kelantan dan laksa srawak menggoda jiwaku.

Pnut said...

ya cik fibie kita punya bisnes cupcakes masih berjalan lancar...
baru ni je buat wedding cuppies sampai 1,1050 pcs...macam nak patah pinggang aku, mana dengan tgh buat kek, black out...
kejammmmm meks rasa nak jerit je time tu...

cindataman said...

lazatnye laksa swak itu..

dah jadi follower gaks.. hiks..

Lee Novotny said...

Gilo ahhhhhhhhhhhhh..makang sedapppp!!!!! Tu yang takot bila balik Mesia nih.... tapi tu lah kerja bila bals bals Mesia; bukan ada orang nak kat mak pon..so, apo lagi, mak makin kuatlah melantak

p/s ehh sorry naaa dok cakap fasal diris endiri pulak kat sinniew

Whafi's said...

Nak makan laksa sarawak best..pergi carik whafis Laksa sarawak....ada jual tapau malam kat depan Everise MAtang.....dan pagi hari ada stall kat Abang MAn TomYam johor, Belakang Emart Matang.....Nyaman.....udang bosar........

Whafi's said...

Jom makan laksa Sarawak nih...sodap...

http://whafislaksasarawak.blogspot.com