Monday, January 3, 2011

GMGM : Rojak Tonggek

Kita pernah dengar Nasi Kandaq Beratoq, Nasi Kandaq Line Clear, Rojak Pasambok, popiah komtar, mee udang sungai dua dan sebagainya, kali ini dalam rancangan GMGM akak nak memperkenalkan satu lagi tarikan menarik di Pulau Pinang, dan hanya ada di Pulau Pinang sajork.


Tidak lain tidak bukan, the ever popular ROJAK TONGGEK PANTAI ROAD.

Oke, Sekian sahaja mukadimmah akak paling pendek untuk abad ini. Sebab sempena tahun baru 2011, no more wordy-wordy entry orang tak baca. Kita fokus gambar-gambar sahajork.

By the way, if you ask kenapa nama dia rojak tonggek? Mari kita tengok abang kat bawah ni...





Tu diahhhhhhhhhhh, baik punya tonggek. Kalau lebih sikit lagi boleh patah pinggang tu abang oii.




Gerai-gerai rojak tonggek ini terletak di Pantai Road, Butterworth. Nak pergi sini agak sukar sikit kalau kita tak tau jalan dan kita miskin. Sebab kalau kita miskin kita tak mampu beli GPRS system.

Dan kalau ko miskin tak boleh beli GPRS, itu bukan masalah aku.

Matilah.

Jadi tanya lah kawan-kawan atau sapa-sapa yang duduk kat Penang tu, tau le dorang. Lokasinya berhampiran dengan sebuah taman yang berhadapan sebuah gereja, yang jugak merupakan cruising area pada waktu malam.

Kadang-kadang kakak-kakak ponen india kerja angkat barang di pelabuhan akan dragoon di kawasan ini waktu malam. Kalau kita bernasib baik, dapat lah kita melihat kakak-kakak india body builder bertubuh remy isyak, fahrin ahmad dan Malek Noor kat situ dengan tangan maskul dan berurat, dengan kaki berketul bak pemain bola sedang memakai skirt pendek. Mesti Sherita dengan Mirch taste punya.

Satu pemandangan yang sungguh mengasyikkan, menghairahkan dan boleh mendatangkan serangan sakit jantung.

Kalau kita lagi bernasib baik, kita sempat lari sebelum dorang berjaya tangkap kita dan rogol kita di khalayak ramai.

Kalau gibeks-gibeks penang gerenti akan tau tempat ni.

Nama rojak tonggek ni, bukan akak yang kasi, tapi memang dah orang sana panggil macam tu. Sebab masa kita makan rojak ni, kita secara automatik akan menonggek. Bukan sedap sangat sampai rasa nak beromen, tapi sebab takut baju kita kotor kena kuah dia.

Dekat kawasan ini, ada beberapa kedai yang menjual rojak tonggek. Selain tu ada satu kedai jual popiah basah yang boleh tahan rasanya, dan jugak kedai-kedai menjual minuman.





Sedikit advanturous nak makan ni, dan sapa yang pengeli mesti tak mampu makan. Sebabnya masa makan rojak ni, dia tak kasi pinggan ya.


Konsep dia macam makan steamboat tepi jalan tu. Bezanya kalau steamboat tu kita rebus pastu letak kuah dalam pinggan. Kalau rojak tonggek ni pinggan tidak disediakan. Kita pilih mana kita nak makan dan celup terus dalam kuah rojak berkacang yang dia sediakan. Kalau jenis orang bertimbang rasa tu dia akan celup sekali dan makan.

Ada setengah orang tu sekali gigit dia celup sekali gigit dia celup, merasa segala airliuq dan taik gigi semua masuk sekali dalam kuah tu. Nasib lah kalau kita dapat jenis yang double-dip ni.

Tapi nasib baik masa akak makan hari tu takde orang buat gitu. Mungkin masing-masing dah tau apa perlu buat, jadi masa celup tu semua agak berhati-hati dan berhati perut lah.

Tapi kan, menda macam tu yang menyebabkan makanan ini begitu unik sekali.

Tapi kalau kita tak sanggup makan macam tu, jangan risau. Kita boleh mintak supaya dia bungkus kan rojak tu. Nanti dia masuk dalam plastik dan bubuh kuah yang baru dalam tu.

So sissy!!!




Macam-macam buah ada. Sepotong dalam 50 ke 6o sen macam tu.


Ada telur puyuh, fishball, tauhu.

Telur puyuh celup kuah rojak ni memang marbeles.


ada kedongdong, jambu batu, belimbing, sengkuang dan timun




Ada carrot, mangga, betik dan nanas.





Akak rekemen sapa-sapa ke penang tu, selalu kita dok carik nasik kandaq, rojak pasambuq dan popiah sekali-sekala apa kata kita cuba rojak tonggek ni pulak.

Satu pengalaman yang sungguh menarik sekali.




Jom kita menonggek di Penang!!!


Oke sampai sini sajork.

Adiosssssssssssssssss


notes : Rancangan Jalan-Jalan Cari Makan telah di tukar kepada GMGM (gi mari gi mari) kerana takut di saman oleh stesyen TV katanya. Walaupun sebenarnya, takde sapa tau kewujudan blog ini.

14 comments:

hOtMaMa said...

nux, kt ofis mek ramai yg baca blog uall.. awasss.. pandai2 jek kata org tak tahu akan kewujudan blog uall! cuma satu jerk mak nak betulkan.. GPS nux bukan GPRS.. aiyoo...matilah mak kena lahar nanti.. larikkkkks!

Big Momma said...

i baca blog u..... tiap kali ada new entry mesti i jenguk! best!

Fiebie said...

Sebab Tu lah akak pun miskin. Sebab Tak mampu beli gprs gak. Akak Ada GPS Je.

Thanks hot mama big mama.


Mak Mak Je suka baca blog ni. Thank you

Aan Andes said...

Haha. Mula2 nak gelak pasal entry. Pastu now nak tergelak pasal komen.

Comel la korang ni.

agent p said...

hehe part gprs ku sangka typo

syeka sweetheart said...

oke..satg nk pi rojak tonggek
dah terlioq ni..

nyah said...

best lah blog kakak!

artisticklytouch said...

kata entry pendek, panjang je aku tengok lalalalala

rojak tonggek memang marveles tapi sayang tak di buka di waktu malam.

noel said...

if i'm not mistaken this is what we penangites called 'Lok-lok'. it was banned in the 90's if not mistaken as they found out that sharing the dipping souce was the culprit for spreading of hepatitis b or c at that time

Fiebie said...

neol--- euwww.. not that you have mentioned it, the surreal experience before now seems so disgusting.

aiyaaa.. tak tetap sedap.

no wonder menda tu tersorok.

perhaps, we should ask them to provide plastic bungkus

italembut said...

hahahahah..brbadan remy ishak,fahria ahmad n malek nor katenye...

WAN said...

macam mana gmbar aku n wife kau ada kat blog ni,,,,,,

WAN said...

MAMCAM MANA GMBAR AKU N WIFE AKU ADA DLM BLOG NI???????EHHEHEHEHEHE

faizfiraz said...

akak..first time baca blog nih dah gelak2 mcm orang gila kat office....da best la