Sunday, December 13, 2009

Pangkor Laut Restaurant



Hello awak!

Rindu kat kita tak? Kita rindu lah kat awak semua. Kakak cuti seminggu, dia gih menjual diri dan maruah dia di satu negeri di utara tanah air. Jadi kita take over blog dia seminggu.

Anyway, kita nak bagitau yang sedara mara kita kini boleh di dapati dengan mudah di stesyen-stesyen petronas di Shah Alam dan kawasan sekitarnya.

Tapi sebelum tu, mek nak tanya korang pernah tengok pondan stim tak?




Pernah tengok tak macamana agaknya rupa pondan stim?

Kita selalu tengok, jadi tak sanggup nak explain camana rupanya bila pondan tengah stim. Kalau nak tengok boleh gih kat blog Ita Johnson.


Mati lahhhhhhhhhhhh mekkkk


Ampun kak ita. Kita suka blog kak ita, kita nak order underwear lobang tu satu please.

(mati lah sapa tak faham)



Anyway, kalau dah pose-pose kacang camtu mesti lah gih makan kat restoren cina kan. Restoren melayu jangan kata kacang, tapi mintak sambal belacan pun muka dorang akan berubah macam belacan gak.

Tapi kacang tu bukan free pun. Kalau kita gih restoren cina, selalu dia akan charge RM2-3 ringgit untuk kacang sepiring tu. Memang pandai tul dorang buat duit kan.

So konsep hari ni adalah konsep jalan-jalan melantak. Dan projek mengembangkan perut dan menguncupkan wallet ini adalah tajaan Leen AshBurn, sempena menyambut harijadi Abang Bad yang ke 24.

Lama dah tak jumpa Leen dengan Abang Bad. Masih maintain sexy kedua-duanya dan mempastikan projek akan berjalan lancar.

Terima kasih daun keladi kepada Leen AshBurn, yang khabarnya telah pun join gym rakyat untuk menjadi ahli bina badan wanita kebangsaan pertama setelah video dan ujibakat dia kat the biggest looser asia tidak berjaya.

Takpe you all. Big is beautiful.

Anyway, lokasi untuk perjumpaan kali ini dikenali sebagai Restoren Pangkor Laut Restaurant, or was it Pangkor Village Restaurant yang terletak di Kelana Jaya, or was it PJ. Tapi dia berdekatan dengan stesyen LRT kelana jaya dan berhadapan dengan Fatty Crab restaurant.

Plan awal nak gih fatty crab, tapi abang bad rekemen kita cuba makan kat restoren pangkor ini. First look at the restaurant memang sapa yang tidak berpengalaman akan menjadi seriau untuk masuk ke dalam restaurant ini. Sebab restaurant ini typical chinese restaurant dan menyebabkan kita menjadi sedikit risau ya.

Tapi bila dah masuk dan tengok keliling, rasa confident sikit sebab ada orang Melayu makan kat sini, dan abang Bad sendiri selalu lepak makan kat kedai ni. Lagi pun ini restaurant makanan laut ya tak? Paling kuat pun dia serve hanjeng laut atau kuda laut je. Sebab babi laut orang belum ada lagi dalam discovery channel.

Tapi apa pun, makanan dia memang sedap dan hanya one word to describe the gastronomic excursion experience kat sini...


MELETOPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP



Tu dia, huruf besar lagi katanya. Gitu lah meletopnya.

Seperti biasa kita tengok gambar sudah deh.



Kita start dinner kita dengan appertiser yang light-light sugi.

Ini adalah crabmeat taufu dan dimakan dengan thai sos.

Kat menu cakap ini adalah antara most popular dishes tapi rasanya biasa je. Takde yang istimewa, sama je macam tauhu yang boleh kita beli di tesco.

Rasa dia B+ ( 70-75)

Ini nama dia apa ek? Tak ingat, tapi dia ada udang lipan atau mantis prawn tu dan dimasak macam kungpow chicken tu.

Rasa dia sedap dan dapat A- (80-85%)
Ni close up gambar mantis prawn ni sungguh mengasyikkan. Udangnya sangat ranggup dan lembut dan sos masam manis nya sangat masam manis.





Menu kedua adalah Mantis Prawn dengan Salted Egg york. Ini adalah personal favorite abang bad dan di recommended oleh abang bad, dan rasanya sangat marlevous sekali.

nampak dengan lemak-lemak kuning telur asin tu melekat pada mantis prawn sangat mengasyikkan sekali.

Masa ni toksah cerita pasal kolestrol lah. Memang sapa yang fikir pasal kolestrol tak yah datang restaurant ni sebab memang takde makanan dia yang heart friendly.


Dan ini adalah roti yang di goreng panas-panas. Roti ini konsistensi dia macam kueh pau, dan bila dia digoreng dan di makan panas-panas jadi sedap pulak.

Dan ia menjadi semakin sedap bila di cicah dengan main dish kita malam itu.... apa lagi kalau bukan...


Jeng-jeng-jeng





KETAMMMMM PONDAN STIMMMM



Ini lah rupa dia ketam pondan steam tu. Ada kuah masam-masam manis di sira di atas ketam yang sangat fresh. Kuah dia rasa masam-masam macam plum sos dan di campur dengan bahan-bahan lain dan cili api.

Jadi rasa dia memang sedap sekali, sumpah tak tipu.

Seperti biasa restaurant china akan served ketam batu.

Biasa le ada dua pandangan tentang ketam batu ni. Ada orang cakap boleh makan, ada orang cakap tak leh makan.

Tapi bila dah berlaku percanggahan pendapat camni, kiranya ada khilaf, jadi akak pun dengan confidentnya makan sajork.



Emm, bukan setakat ketam tu je aku makan, ada benda lain yang tidak di kategori sebagai khilaf pun akak makan gak, sebab pondan-pondan lain makan gak.

Hik, ada aku kisah.



Kisah you all, tapi aku insan yang lemah, hanya mampu berserah.


*Nanges



(faham??? tak faham takde, kalau faham buat-buat tak faham oke)





Dan ini adalah hasilnya bila projek jalan-jalan melantak itu berakhir.

Selesai semuanya sekali, khilaf tak khilaf.

Hik.


Anyway TANKS TO COME kepada Leen Ashburn, kerana dengan baik hatinya mengajak akak dan TANKS TO COME kepada abang Bad kerana menyambut besdaynya, merasa le merk makan makanan sedap-sedap ni.


To abang bad, Happy Birthday and many happy returns,

To Leen Ash burn, semoga more prosperous dan dimurahkan rezeki, dan jangan malu-malu ajak lagi oke.



p/s: Birthday abang bad, dah hampir sebulan berlalu. Tapi disebabkan oleh waktu yang tidak mengizinkan, entri ini di tulis sebulan kemudian. At least tak le sempat masuk tahun baru kan. By the way, birthday akak adalah seminggu dari sekarang.

4 comments:

Pnut said...

aku ingat restoren pangkor laut ni kat pangkor...
cisss tertipu dengan tajuk

imahlenggok said...

TETAP tema lagu ROHANA JALIL! zmn kau sgt!!

Soul Chaser said...

kelakar btol fibie ni.. lol

Leen AshBurn said...

Nak celebrate uols nya birthday kat situ lagi tak? Joms. My treat! Hiks.