Thursday, July 15, 2010

Rendang Tok

Macam mana ni. Tiba-tiba je akak mengidam nak makan rendang tok.

Sedapnya, rendang pekat-pekat yang cukup masin, manis dan lemak dengan santan yang pekat-pekat tu di tanak perlahan dengan rempah ratus yang ada rasa-rasa misteri serai, halia, bawang dan daun kunyit atau limau purut untuk kesan wangi-wangian dan di gaul sebati dan kemudiannya di pekatkan dengan kerisik.

Kemudian di masak perlahan-lahan sehingga semua bahan-bahan sebati dan sehingga naik minyak... kemudian di panaskan lagi berterusan sehingga semua bahan-bahan itu menjadi kering kontang, sekering nafsu kita bila mengalami menopause.

Opss akak belum menopause lagi. Jadi tak tau macamana perasaan bila mengalami menopause tu.









Tu dia walaupun rupa dia mungkin tidak lah secantik makanan-makanan yang dihidangkan di hotel-hotel dan restoren mewah yang nan hado dan nama punya panjang tapi sebenarnya ala kadar je, tapi rasanya tetap le menarik sekali.

Ala-ala jantan kulit hitam gitu, walaupun rupanya lebih kurang cam kicap pekat di waktu malam, tapi sesiapa yang pernah menonton filem blue ada orang negro dan pernah membuat aksi-aksi blue akan mampu untuk imagine bagaimana mereka mampu membuat pepets-pepets kita terus bergetaran selepas 7-8 jam selesai beromen gitu.

Akak tak tau, sebab akak tak pernah le pulak ya. Akak gunakan imaginasi sahajork.

Gadis-gadis kilang yang bekerja part time sebagai bohsis yang berboypren lelaki bangladesh atau paku pakis mungkin dorang tau camana rasanya.



Pastu makan lak dengan lawan-lawan yang super mengemukkan macam lemang, atau ketupat pulut, atau nasik impit atau macam ketupat daun palas di atas.

harum, lemak dan menghairahkan.



Bisa membuat isteri lupakan suami,
suami lupa berjimak
menantu lupa mertua lah kiranya.



Kesimpulannya....


i am very hungry right now.


By the way... sapa punya kerja lah ni....




macam hanjeng je kan search tu... Pastu kena link pulak kat blog ini.

4 comments:

Mr Not Sure said...

perghh.. sedap siak.. rendang + ketupat daun palas.. tk terus jadi lapo.. kt mana nak cari dua2 tu?

Pnut said...

merembes ayaq lioq mekss ...
kejilah fibie..letak makanan tradisi rakyat kedah, ketupat palas tu...

tetiba rasa nak balik kampung...

SNOTS said...

haha comel jer belum raya dah dah makan rendang dulu. hehe.

::airswift:: said...

tersembur butter scotch secret recipe dari mulut tatkala melihat keyword yg jambu itew.