Sunday, May 3, 2009

Mata pedih

Korang pernah tak gosok gigi dalam keadaan tergesa-gesa dan dalam keadaan mamai kan pastu tersondol terlebih pastu kena gusi ke langit-langit? Rasa macam nak meninggal kan masa tu. Especially bila gusi tu berdarah terus rasa takde mood satu hari.

Tapi pernah tak korang, masa dok gosok gigi tu nak cepat nya pasal, tah macam mana tah, gosok punya gosok tersondol biji mata?

Tah budak bangang mana tah gih gosok gigi sampai terkena biji mata. Tah apa dia dok fikir masa tu. Macamana boleh tersasar naik dari mulut, ke pipi terus zup ke mata dalam 0.08 saat tu akak pun tak tahu.

Yang akak tahu, walaupun mata kita menjadi begitu sakit dan pedih sekali, tapi mata kita terasa sejuk dan putih bersih kerana tindakan aktif dwi pudina dan florida.

Macam siyal!!!!!!!!

Anyway, lets continue with out AF review untuk konsert ke 8, AF7.

Kita mulakan dengan dua persembahan yang terbaeek wokkkk, iaitu Hafiz dan Isma.

One word to describe the whole feeling...


Wow!!!







Oke now, with the rest of the words...


My goodness, that comes from an 18 year old boy.

Suara jantan kekar macamana tah. Sampai stim akak dengar, nak tercabut puting dibuatnya, sebab akak terlalu feel akak tidak sedar diri telah memulas puting sendiri dengan begitu kuat sekali.

Tak pernah imagine Hafiz ada suara yang bisa membuat setiap sel-sel tubuh akak mengembang sehingga akak kelihatan seperti belon setelah dia habis menyanyi. Eh wait a minute, akak memang macam belon pun. Tiba-tiba akak rasa bra akak menjadi semakin ketat kerana silikon tetek akak menjadi panas dan mengembang. Kalau dia terus kan lagu tersebut nescaya silikon itu akan pecah dan akak akan terpaksa di usung ke hospital kerana pendarahan payudara, tetapi akak akan terus tersenyum puas walaupun payudara akak berdarah.

Listening to his singing is like having a fantastic sexual orgasm.

Serious, kawalan vokal mantap and effortless, dan feel yang lahir dari hati melontarkan bait-bait perkataan dengan begitu menusuk kalbu. For once, when i close my eyes, i can see him standing beside Josh Groban and sing opera. Hafiz was given the hardest challenge this week because this song is so damn popular and everyone in Malaysia knows it, and this song has been sung by many great artistes in Malaysia. His challenge is not to look like an amateur, but instead he delivered one of the most memorable performances in AF history.

And the acting!!! Award winning oke.

Hat off to Kak Fatty and Miss Ida, especially to the mentor, mr. chedd.

Fantastic.

Dengan ini, akak nak membuat pengumuman, jangan ingat prinsipal Tiara je boleh buat pengumuman macam penyimpan mohor-mohor besar mengumumkan hari raya gitu (tengok dua tiga kali macam announcer wrestling WWF lak dengan belt besar dan rambut samurai dia tu, and please someone tell her that when you have big butt, do not wear big belt because it will only eccentuate your big butt, especially when everyone have widescreen TV now, her butt look so enourmous on TV it might hit the musician on stage)

anyway, pengumuman akak adalah, dengan ini dimaklumkan nama akak bukan lagi Fiebie Danielle Rossa - Yazer, tapi baru ditukar kepada


Fiebie Danielle Rossa- Hafiz.


Hik, mrasa sekarang akak berlaki muda ya. Oh you can sing to me anytime darling, i will be your Azizah always.







Tu diah, focus on Hafiz acting. Memang ada chemistry lakonan Hafiz dan Isma.

Isma otherwise, was wonderful aswell and deliver a very strong performance. Mungkin kerana pasangannya kedua-dua yang mantap.

Memang sedap, kecuali sedikit part low notes dia sedikit tenggelam, tetapi tetap dengan vocal control yang baik dan almost flawless, sedap dan merdu, sedikit velvety. And for the first time tak nampak dah Dato' Siti dan nampak her real voice yang lebih berat.


Akim dan Claudia

Dalam teater musikal, walaupun ada elemen teater dan lakonan, tapi kita mesti lebihkan aspek nyanyian dahulu. Kalau tidak dia akan jadi macam teater biasa je. Bila part berlakon, mereka mesti berlakon, dan bila menyanyi mereka mesti menyanyi dan menyanyi dan menitik beratkan emosi dan perasaan dari penyampaian nyanyian dan bukan dari mimik muka atau non singing gestures.


Dalam kes Akim, kalau sesiapa pernah tengok teater gunung Ledang, akan sebulat suara mengatakan he sound better dari Adlin Aman Ramli, wayyyy wayyyy better, tapi persembahan kali ini Akim nampak macam terlalu menekankan elemen lakonan tetapi tidak menjejaskan penyampaian nyanyiannya. Lagu itu sendiri tidak banyak ruang untuk improvise atau memasukkan elemen vokal yang cemerlang.

Tapi one thing for sure, Akim look so damn good looking. Hensem camana tah akak tengok dia pakai baju songket tradisional siap setanjak tu. Dia nampak seperti seorang raja yang angkuh [read angkuh: proud!, royal and regal].

Secara keseluruhan Akim berjaya dalam persembahan musikal ini.


What she lack in acting, she balance it with a great vocal performance. I love claudia rendition of this song. Emosinya, feel nya terasa keperitan dan jerihrayu seorang wanita yang menagih simpati dari kekasihnya.

Claudia ada kawalan suara yang baik, lagi-lagi bila menyanyi dengan microphone yang stationary macam tu susah nak control suara, tapi she did good.

And akak tak setuju langsung dengan Adlin kali ini. I think Claudia acting in hes singing was superb dan lagu jadi sangat sedap dinyanyikan oleh Claudia. (tak perlu jadi Erra Fazira pelakon filem melayu, dok angkat tangan turun naik turun naik masa berlakon. Ada ke orang bercakap turun naik turun naik tangan macam tengah berdebat, or Adlin suruh dia buat gymnastic sambil menyanyi lagu sedih ke? Tak faham lah aku.)




Yazid and Aishah

Yazid is getting better in this competition and he proved one thing yesterday, he may not be a good singer, but he is a good overall performer. Dia connected with all the casts and dia connected with the element and watak. He look the part. In fact, kalau kita nak grade student base solely on musical, akak would have to say, Yazid was one of the best of the night. I cannot say the same about the singing though, but he is getting better and better all the time.


Aishah on the other hand was a better singer, tapi dia tidak berapa connected with the element bila masuk second part of the song. Masa first part tu, dia memang meletop dan very strong. Suara Aishah memang besar dan kuat, memang suara yang boleh dikategori hebat dalam stage performance.


Based of singing alone.
Hafiz
Aishah
Claudia
Isma
Yazid
Akim



Based on musical theater
Hafiz
Yazid
Aishah
Isma
Claudia
Akim



Basically akak suka semua lah, tapi agak terkilan bila nama Aishah dan Claudia diumumkan keluar. Dan bila Tiara memgumumkan AF Masuk akak lagi frust sebab dia hanya menyebabkan AF Masuk tertumpu pada Aril. Aishah dan Claudia dijadikan sacrificial lamb hanya kerana Aril yang stereotype sebenarnya.

I don't have anything against Aril, he is good, tapi to me dia terlalu stereotype walhal pelajar-pelajar lain semua dah mula menunjuk dan mengembangkan bakat masing-masing. Tapi hanya sebab dia paling komersil dan paling comel, paling kelakar dan boleh shuffle, suddenly he is a hero.

I just hope the voters can see all these, and face the fact, kalau dia dah keluar dari AF when he is no better than the rest of the clan, it mean he is not a keeper. And tak adil bagi all the Sarawakian dan peminat Aishah dan Claudia yang terpaksa mengundi double just to let their favorite students in.

Astro is just too mean!!!!!

well, thats all folk, my take of the AF weekly concert. To tell you the truth i don't watch a lot of musical because, there arent many musical worth to watch in Malaysia. Kesemua pandangan di atas adalah pandangan akak sendiri based on what i heard, felt and saw.

Personally, to me, i see AF has deviated from its primary focus, after 6 years of totally music based principals, Tiara has somehow transform the whole production mission, vision and objectives. They are no longer looking for great singer, but mediocre with weak talent to sing, can make the teachers laugh and happy, have skill to shuffle lite-lite sugi, dan bermuka sedikit commercial.

Dah macam rancangan Audition, Malaysian Idol dan Raja Lawak (thanks to AC Mizal) all there put together.

Next year if there is any AF, they can start looking for sponsors to give 1 million ringgit dan lengkap lah tranformasi Akademi Fantasia.


P/S: IF YOU DON'T WANT TO SEE ARIL WIN, PLEASE VOTE FOR HAFIZ NOW, AND LET ONE OF THE GIRL IN (AISHAH, ZIZI, AND CLAUDIA)!!!!!!!!!

p/p/s : I am sorry, Aril's Fan, but he is not that good you know compare dengan yang lain-lain (sila jangan simbah asid)

5 comments:

Dark Chocolate said...

standing ovation tuh kat hafiz! meremang bulu dengar dier nyanyi oke! mmg dier very der khelass dat nite..agreed! siap tgk ulangan hafiz nyanyi lagi..anyway, tidak dinafikan aril mmg muke commercial..but i dun think he's that talented..harap2 either aishah or claudia is given the chance because personally rasenyer diorang lagi okay..aril might need a lot more coaching to catch up with the others la..okay..rasenye da over plak kter yer..=D

Fiebie said...

setuju!!

waiem said...

kak, afmasuk tak afmasuk..juara dah tentu Isma..Tomok mesti undi Isma sampai jd juara..almaklum dah dpt sejuta..hehehe

::airswift:: said...

the introduction is the most important part to give a good impression of the whole song. this boy did a very good job.

imahTHESTAR said...

RAJIN sungguh upadate pasl AF! siujiud*