Thursday, February 9, 2012

Cuba teka apa saya.

Gituueww... Ada teka teki katanya. Macam rancangan kanak-kanak ribena sangat blog ini kan. Interektif sangat. Sambil kita tengok-tengok gambar kita boleh menghanjeng manusia-manusia di sekeliling kita.

Taking about menganjeng, ada le sorang umat ni boleh dia delete akak yang glamour ini dari BBM contact dia semata-mata akak forward message berantai pasal perkara-perkara keislaman gitu. Alasannya dia tak suka orang forward-forward message di BBM.

Hello, ko pun nasib baik aku nak forward msg kat BBM ko tu. Aku ni glamour tau, ko tu apa ada.

Anyway, tadi dia boleh message akak kat facebook. Elok je dia tanya, "you all busy? you all sihat?

Aku tahu selalu bila dia message aku kat facebook dia ni nak bantuan-bantuan je.

Macam ada sekali tu dia sibuk mintak bantuan sapa nak buat make up le, pelamin le, baju kahwin dia le macam-macam le. Nak kahwin le katanya. Dah sah sah le yang ko suruh aku rekemen tu kawan-kawan aku. Dia pun kenal je semua orang tu, tapi kalau guna nama akak, dapat le ko diskaun gila gila babi kan. Tapi masa tunang haram dia tak jemput aku pun. Actually akak tak tau le dia dah tunang ke belum, tapi rasanya dah.

Pastu dah dapat contact and recommendation, terus senyap tak berbunyi. Sampai le hari ni baru message.

Ntah ntah masa kahwin pun dia tak jemput aku punya. Tak jemput sudah, ada aku heran. Selamat set cawan aku beli kat Mydin Hypermart ni.

Anyway, kaedahnya tadi dia message aku baik punya introduction. Tup tup dia kasi keluar soalan bonus.

Dia tanya... sudikah anda menjadi permaisuri hati ku.. aku dah lama pendam kan rindu dan cinta pada mu...


of course lah tidak kan. Itu berangan je.


Dia tanya... "Kakak, boleh tak kakak jadi guarantor kita nak pinjam bank rakyat RM40 ribu. Separuh nak guna buat kahwin, separuh lagi nak guna buat bayar loan PTPTN"

Macam haram, ko ingat aku ni Bill Gates ada duit juta-juta semua orang nak kahwin aku boleh jadi guarantor. Tony Fernendez pun boleh jual AirAsia dengan MAS sekali kalau dia buat gitu selalu.

Kalau perangai ko elok boleh le aku consider, ini perangai serupa hamja, lagi berani mati nak suruh aku jadi guarantor.

Pastu part separuh nak bayar PTPTN tu yang aku tak sanggup dengar tu. Akak speku harus le ko nak bayar PTPTN sebab ko nak pergi honeymoon gih luar negeri kan. Mesti dah kena blacklisted dengan Immigresen ni.



Ya lah konsep orang kuala lompor ni, lagi-lagi yang berkawan dengan gadis sensasi, unggul dan berkerjaya professional lagi cantik macam akak ni harus lah honeymoon ko tak nak kalah kan. Paling tidak ko nak pergi Bali kan.

Ko ingat aku tak tau???

Immigresen pun satu hal, orang kalau tak bayar PTPTN biar lah orang PTPTN yang gi buat kerja. Yang ko sibuk-sibuk nak blacklisted orang, pastu terkubur orang punya kerja dan sangkut aktiviti-aktiviti orang tak ke menyusahkan orang lain. Apa ko ingat orang hutang PTPTN 20-30 ribu tu nak lari pergi luar negara ke. Duduk dalam negara pun dorang tak tentu lepas lagi. Paling tidak bila dia gih luar negara terbukak sikit mata dia nak buat business ke, jadi semakin rajin bekerja ke, apa ke. Ini tidak, menyusahkan orang je kerja.


Eh terbebel pulak kita wak.

Anyway, kahwin nak grand bagai. Tapi duit hampeh takde. Kalau dah takde duit sangat tu buat lah kahwin lebih kurang. Jangan dok menyusahkan diri nak berhutang sampai 10-20 tahun semata-mata ko nak impress orang sehari dua je. Yang nak kahwin nya ko, bukan orang yang nak menonton. Tak payah le grand-grand sangat.

Tengok macam akak nanti. Kalau akak nak kahwin, akak nak buat simple simple je. Akak nak nikah kat Mekah, pastu malam tu akak nak sponsor kawan-kawan akak trip ke Dubai makan nasik Lamb Kabshah. Esok nya pulak, akak nak bawak kawan-kawan gih Paris, amik gambar ramai-ramai di Eifle Tower. Pastu seminggu selepas tu buat buat sanding kat ICT, Shah Alam di bawah bunga bunga elektrik dan akak nak ajak Wings, Lefthanded dan Search buat show, dan seminggu lepas tu pulak akak nak buat reception dekat Bali atau di Maldives dan sambung honeymoon akak kat sana.

ah kan simple je macam tu.


Sekarang ni akak tengah cari laki kaya mana-mana yang banyak duit, kalau boleh muda dan single tapi kalau takde duda pun oke. Kalau tak dapat duda, laki orang pun boleh jugak lah. Akak tak kisah. Walaupun kertu, dan eractile dysfuction, akak tak kisah sangat.


Oke oke. mari kita kembali ke rancangan teka teki. Kali ini kita masih lagi dalam tema Pantai Timur. Kalau semalam kita ke takbai, hari ini mari kita pergi makan-makan area Kubang Kerian pulak.


Jom teka gambar apa ni???

Sapa kata tapai???

di salah

teka lagi. Meh akak kasi clue lagi. Dia adalah breakfast.


Sapa kata nasik lemak dan nasik tumpang pun salah....


dia di perbuat dari pulut, kelapa, nisan dan gula.



sapa kata putu mayam. memang ko bodoh nak mampus.



Ah tu dia...

ini adalah pulut kacau dengan kelapa dan gula. Nama kelantan dia akak tak tau. Dia macam wajik sikit lah. Tapi wajik manis, yang ini pulut tu tawar tawar manis buah.


Jom kita teka lagi...

cuba teka apa ni?? Ini jugak kadang-kala boleh jadi breakfast.




dapat??

Meh akak kasi clue lagi





dia ada ayam goreng dan nasi.

Sapa teka nasik gomak salah.


sapa teka nasi dagang pun salah.


ini lah namanya nasi kukus.

Makanan kelantan ni kebanyakkan nya simple simple je. Macam nasik kukus tu, ada nasi yang di kukus. Jadi nasi nya berderai dan gemuk gemuk tapi masih berkanji. Jadi makan sikit pun kenyang. Pastu di makan dengan ayam goreng, di tabur dengan kuah gulai, sedikit air lada dan timun.

Nasik kukus ni boleh di dapati di merata KB. Tapi paling popular ada dua tempat iaitu di Haikal Nasi Kukus on the way ke Pengkalan Chepa, dan juga Zaiman Nasik Kukus di area town.



Oke kita teka lagi...




apa benda ni??



Sapa tau diam. Tutup mulut ko kalau tak aku sumbat dengan speaker computer ni.



Kalau sapa tak tau... Nantikan entri akak esok.

or maybe lusa..

or maybe bulan depan..

mungkin jugak tahun depan, atau tak keluar keluar langsung.




Sehingga itu, chowwwwwww chinnnnn cauuuuuuuuuuuu...



p/s: Kalau korang ada abang, ayah ke, atuk ke yang single dan kaya raya, rekemen lah kat akak ya. Boleh kita gih Bali sama sama.
p/p/s: korang sayang akak tak? Kalau sayang korang klik klik lah iklan kat dalam blog ni na.

5 comments:

World of Azketom said...

Hehehe. Kak Fieb, skrg kat kelantan gamaknya...jauh tu...wedding impian tu, mmg simple sgt. Sampai menangis Tony Fernandes kalau dia dgr...

Leen AshBurn said...

I cuma nak kawin kat rumah tapi nak honeymoon kat Fiji je uols. Tak boleh one up dengan kakaklah.

Tia said...

I like your..... writing..
Meh kita sponsor akak buat wedding kat dusun durian... Lagi kelas... Buat live band show and melalak and berjoget sampai pagi..

IDA said...

cik fiebie, untuk menjawab teka-teki cik, meh saya perjelaskan, sebab saye oghe kelate, jadi tok sey la cik pibie bagi ajare sesat pulop deh (hopefully u can read this) sebak napok tere semace jah tulih kot klate dale entri tuh.. hehehe
gamba numbo satu: oghe kelate panggey pulut nise ( shortened from manisan); gamba nombo duo- nasik kukuh betul la tu.. ada satu port lagik nasik kukuh zakini kat berek 12, kuoh dio sangat siyokk; gamba nombo tigo, oghe kelate panggey perut jah ( kalu hok bese make la, tapi kalu tok pehe kito panggey perut percik jah. hopefully buleh menjelahke sedikit permasa'lahe dale entri tu... assalaaaamulaikummm

Osman raheem said...

My name is Ahmad Asnul Brunei, I contacted Mr Osman Loan Firm for a business loan amount of $250,000, Then i was told about the step of approving my requested loan amount, after taking the risk again because i was so much desperate of setting up a business to my greatest surprise, the loan amount was credited to my bank account within 24 banking hours without any stress of getting my loan. I was surprise because i was first fall a victim of scam! If you are interested of securing any loan amount & you are located in any country, I'll advise you can contact Mr Osman Loan Firm via email osmanloanserves@gmail.com

LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
First name:
Middle name:
2) Gender:.........
3) Loan Amount Needed:.........
4) Loan Duration:.........
5) Country:.........
6) Home Address:.........
7) Mobile Number:.........
8) Email address..........
9) Monthly Income:.....................
10) Occupation:...........................
11)Which site did you here about us.....................
Thanks and Best Regards.
Derek Email osmanloanserves@gmail.com