Tuesday, December 28, 2010

Hatyai Thailand

Sawade Karp,

welcome to Thailand.

Sihat deknon, akak baru je balik dari merayau tak ingat rumah selama seminggu ke thailand. Tapi akak gih hatyai je. Walaupun plan nya nak gih sampai ke Phuket.

Tapi biasa lah kan, manusia hanya merancang, pendapatan bulanan yang menentukan. Maklum lah rezeki sebagai penoreh getah ni, di anugerahkan tuhan lite-lite sugi je. Lain le kita ni kerja businessman masuk sebulan 3-4 juta, atau buat filem masuk 40 juta macam Dr. Berambut beralun tu ya.

Jadi rancangan akak feeling-feeling orang kaya dan nak drive pergi Penang- Danok- Hatyai - Trang - Krabi - Phuket- Padang besar-Kedah - Penang, telah secara automatik di tukar kepada Penang Hatyai Penang sahajork.

Sedih.

Sebelum tu saksikan kek birthday pemberian dari laki kakak gitu. So sweet, akak begitu terharu sekali walaupun hanya mendapat sebiji kek sajork. Mana tah hadiahnya. Kek hari hari aku boleh beli kat kedai tu.

mati lah gadis urban yang materialistik.


tapi serious, memang akak terharu, dan cara presentation yang sungguh romantik dengan tutup-tutup lampu bagai menyebabkan akak rasa seperti memiliki pukey sekeping yang ketat dan berbateri mampu mengepit sangat masa tu dan sangat bahagia sekali.

Yang penting, secret recipe ya. Sebab dia tau kalau dia beli kek kat kings confectionery harus kena carut dengan akak.

thank you habibie ya maulana ya ya auuu


Berbalik kita pada kisah hatyai.


Perjalanan menaiki kereta dari Penang ke Thailand mengambil masa lebih kurang 1 jam setengah untuk sampai ke border di Bukit Kayu Hitam.

Akak dari Penang sebab melawat kawan akak yang melangsungkan perkahwinannya di sana sehari sebelum berangkat. Dan paling best, pengantin tu pun ikut sekali camno. Sebab dia suka makan jugak cam akak, dan dia mengidam nak makan pulut mangga.

Pengsan

Sini paling senang sekali nak pergi dan tak ramai sangat orang. Selain tu kita jugak leh masuk dari Padang Besar, atau kalau korang lagi rajin dan gila dari Penang tu korang leh gih Golok kat Kota Bharu.

Dari Bukit Kayu Hitam, untuk melepasi Border ini menaiki kereta kita perlu melalui proses yang agak mudah je.


Sapa-sapa yang nak memandu kereta ke Thailand, kita kena pastikan kita ada perkara-perkara berikut:

1. Passport atau border Pass
2. Insurans Third Party Siam
3. Geran Kereta Photostat terbaru
4. Kereta


Hik, kalau takde kereta nak masuk driving camno pulak kan.

Since akak pergi berlima, dua orang dari passenger takde passport. Tapi memandangkan dorang orang Kelantan, jadi boleh lah apply untuk border pass kat border.

Kos dia 10 ringgit sajork.

Sesiapa yang dari negeri-negeri yang bersempadankan Siam, seperti Kelantan, Kedah dan Perlis, boleh memohon untuk memasuki Siam tanpa passport. Masa apply tu pastikan kita ada photostat IC, gambar dua keping dan 10 hengget dan bukan penjenayah yang dikehendaki oleh kerajaan Thai atau Malaysia.

Untuk buat insurans siam pulak. Kita kena stop sebelum border dan cari lah banyak kedai tepi jalan kat Changloon tu yang memberi perkhidmatan insuran Third Party Siam untuk tempoh 7 hingga 9 hari sahajork.

Harga dia dalam 15 ringgit ke 17 ringgit.

Masa apply insurans tu dia nak tengok geran kereta kita. Yang photostat sudah.

Pastu dah ada semua tu kita leh masuk sempadan.



Sempadan Malaysia, sangat effisyen dan cepat. Tapi sampai kat sempadan Siam, proses dorang amat melecehkan dan tidak effisyen.

Terlalu banyak steps yang tak perlu.

Kalau kat Malaysia, kita tak perlu keluar dari kereta pun. Kat Siam tu, dia suruh kita chop passport dulu, pastu parking, pastu chop geran kereta, pastu amik kereta, pastu beratur balik untuk check kereta dan dapat kan geran. Walaupun proses itu boleh dibuat dengan begitu mudah sekali.

Pastu officer siam tu dengan tanpa segan silu akan mintak duit dari kita oke. Duit tu bukan untuk perkhidmatan immigresen, tapi untuk dia sendiri. Kita jangan kedekut, bagi kan je 20 Bhat atau dua hengget kat dia.

Hazab akak tengok kakitangan immigresen di siam tu, semua orang dia mintak duit nak chop passport pun mintak duit.

Harus lah kaya raya makan duit haram. Imagine sehari dia chop 500 orang, tak ke pendapatan dia sehari boleh sampai 1000 hengget.

Cilaka tul.

Tapi kat malaysia pun sama je pegawai-pegawai kastam dan immigresen ni.

Sebab anak ayam akak sorang designer terkenal tu ada customer yang kerja di immigresen, bawak kereta cikai, proton saga nak runtuh, tapi bila raya atau bila nak tempah baju, selamba je bayar 10 ribu buat baju kurung 3 helai.

Serious akak tak tipu, sebab akak nampak dengan mata kepala akak sendiri.

Tapi kita pun tak nak lah bersangka buruk ya, mungkin family dia dari family kaya ada kena mengena dengan SM. Nasimuddin kan kita pun tak tau.

NOTTTTTTTTTTTTTTTTT


Anyway, sampai je border siam di Bukit Kayu Hitam, kita akan sampai ke bandar kecil nama Sadao-Danok.

Kalau kita ikut, perlis kita akan sampai Padang Besar. Kalau kita ikut Kelantan, kita akan sampai Golok. Kalau kita ikut perak kita akan sampai Betong.

Kalau kita ikut Negeri Sembilan, kita akan sampai Melaka.




Tu dia pandangan bandar kecil Sadoa-Danok dari mata kecil gadis urban yang genit dalam sebuah restoren.




Amik ko ada gajah tengah-tengah jalan oke. Makan hati orang putih buat filem koboi ada kuda bagai. Kat sini tak main lah kuda. Pakai gajah je. Akak pulak terpaksa nyorok takut gajah ni nampak sekor gadis urbun bertubuh gajah yang cantik pastu naik minyak camana? Risau gak.


Tapi bagus gak ada gajah tengah jalan ni, sebab tu takde mat rempit kat sini. Imagine tengah merempit gajah tu mengamuk di libasnya belalai dia, tak koma ko 6 bulan, tak pun arwah terus.

Tak pun tengah merempit tu tak sempat brek, tersondol bontot gajah tu, tak ke haru masuk paper tajuk "mat rempit dijumpai mati kepala tersepit di celah bontot gajah?"

Sapa yang malu? mereka dan keluarga mereka.


Sampai di Danok je, kita semua tukar-tukar duit dan aktiviti wajib mesti lah makan.

Dan perkara pertama kita mesti merasa kat Danok tidak lain tidak bukan mestilah pulut mangga dia yang super sedap tu. Satu lagi kita mesti makan ayam goreng dia. Sangat sedap menjilat jari.


Best makan kat siam ni. Ntah apa dia letak makanan dia sedap-sedap berlaka. Tapi ada jugak makanan dia yang rasa burit. Bukan semuanya sedap. Tapi kebanyakkan makanan siam adalah sedap-sedap berlaka.



Ini adalah pulut mangga yang mencengkam jiwa dan mencabar minda. Sangat lah sedap sehingga bergetar-getar payudara menelan mangga yang masak ranum.




Kalau tak suka mangga, kita boleh makan pulut durian. Yang ini lagi heaven oke. Sangat lah lemak dan sedap dan disukai ramai.

Selain tu kita ada banyak lagi makanan lain yang kita boleh melantak kat sana.


meh kita tengok meh....








Ayam goreng



Puyuh Goreng




Dim Sum


Udang goreng. Lobster ya, seekor 20 hengget oke. Mrasa





Selepas kita makan-makan di Hatyai dan tukar duit semua, kita boleh meneruskan perjalanan ke Hatyai. Perjalanan dari Danok ke Hatyai mengambil masa dalam sejam gitu. Jarak dia dalam 40 Km dari Padang Besar, dan jalan dia sangat lurus. Takde belok belok nya. Sampai kita nampak signboard kata Hatyai, baru kita belok.


Yang penting takde tol. Tapi, kat sini orang tak ikut undang-undang. Jadi kita pun sama lah tak yah ikut undang-undang sangat. Just berdoa kita tak langgar gajah atau lori yang jalan 10km sejam kat lane kanan.

Macam cilanat.



Ni tempat akak tinggal di Hatyai.



Nama tempat ni Lee Garden Plaza Hotel.

Hotel ini betul-betul di tengah hatyai dan bersebelahan dengan tempat-tempat shopping menarik. Harga dia pun tak mahal dalam RM120 semalam dengan breakfast dan bilik dia besar. Breakfast dia tak tau lah halal ke tak, tapi dia cakap takde pork.

Kalau was-was jangan makan, tapi breakfast dia tak sedap mana pun. Tapi takde lah rasa cam burit.


Tapi hotel ini dengan harga dia adalah sangat worth it, selamat sebab setiap tingkat perlu ada ekses card nak masuk, sampai toilet dia pun kena pakai excess card. Pastu ada swimming pool dengan gymnasium yang meletop.

Di lobi dia pulak ada internet free.






Ni pandangan dari bilik akak. Boleh nampak sebahagian dari Hatyai yang sangat padat itu.


Udang Galah Perisa Burit!!!


Ini lah dia makanan yang berasa seperti burit tu. Benci tul aku.

Akak tengok udang ni cam sedap je merah-merah kan. Walaupun mahal akak tutup mata jugak beli. Sekali bila kita order dia goreng balik dan udang yang kaler merah-merah tadi telah bertukar menjadi kering seperti di atas.

Rasa dia memang hazab sekali dan kering dan berminyak. Macam dia dah goreng menda tu beratus-ratus kali. Akak rasa usia udang tu mau dekat 2 tahun kot. Sebab kali pertama dia di goreng adalah 2 tahun lepas.

Hazabbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb.

Menyesal akak beli.



Ni pulak tempat shopping depan hotel tu.


Ada banyak lagi cerita pasal Hatyai ni, tapi dah lewat akak nak membuta dulu ya.

Nanti kita borak borak lagi.

Kalau sapa nak baca lagi pasal kisah Thailand ni, sila sebut "cuciter cuciter" 5 kali macam dalam filem Hantu Kak Limah Balik tu.


Oke lah sampai sini sajork.


Dadaaaaaaaaaaaaaa



p/s: Hantu Kak Limah adalah hantu paling babi sekali akak pernah tengok. Best gila cerita tu, sakit perut aku. Memang best.

Monday, December 20, 2010

happy birthday to Me

Sunday, December 19, 2010

Cinta Putu Mayam Balik Pulau. The Making


Salam sayang dari Pulau Mutiara, Pulau Pinang.

Akak sekarang melaporkan dari Perda Pulau Pinang, sempena percutian feeling-feeling banyak duit tapi nan ado sebenarnya.

Kali ini akak memilih Pulau Pinang, sebagai destinasi untuk merehatkan minda dan melonggarkan urat-urat kepala yang telah di tahap hyper tensi bekerja tak henti-henti di Kebun Getah nun di samping bertandang di rumah kawan akak yang telah pun selamat melangsungkan perkahwinannya.

Tahniah dan semoga berbahagia ke anak cucu na.

Seperti biasa, kita mula kan dengan cerita makanan.


Tempohari, selepas gih kenduri kat rumah kawan akak, kita orang pun gi le naik pulau. Kita orang ke batu Batu Ferringhi, selepas mendapat maklumat dari kawan akak yang kat sana ada hotel murah (tapi sebenarnya takde, sebab semua hotel penuh. Dari hotel semurah-murah ke semahal-mahal semua dah penuh)

Hampa sangat.

Anyway, nak di jadikan cerita, masa kita orang on the way ke ferringi tu, akak terserempak dengan uncle naik basikal jual putu mayam.

Tapi disebabkan takde le tempat berhenti, tak dapat le singgah. Pastu habibie akak cakap dia nak makan jugak putumayam, sebab dia terbaca posting akak pasal putu katanya. Hebat sangat ada effect ni tulisan akak ni.

Jadi akak pun bagitau dia, kita akan beli bila kita jumpa lah orang jual putu mayam yang lain. Macam le kat penang tu semua orang nak jual putu mayam je kerja nya kan.

Drive punya drive, tahap konfidensi akak pun mula menurun, selepas berbatu-batu jauhnya driving jangan kata penjual putu mayam, uncle maniam tu pun tak nampak sepanjang perjalanan. Ada kat sejam lebih drive ke depan, sampai le akak menjadi lapar katanya.

Masa tu kita orang dah sampai ke Balik Pulau.

Bila sampai ke balik pulau, kita orang nampak pasar malam.

Jadi hati ni pun teringin nak tengok ada apa jual kat pasar malam kat penang ni kan. Ada ke apa-apa makanan special kat situ dan tiba-tiba...


jeng jeng jeng...



Akak nampak orang jual putu mayam!!! off all places.



Dan lebih hebat dari itu, akak nampak sendiri macammana putu mayam disediakan. Walaupun kedai tu baru bukak, dan putu mayam dia pun tak siap lagi, tapi akak gigih menunggu dekat 1/2 jam sampai siap putu mayam dia. And i can see first hand macamana proses penyediaan putu mayam tu.


Seronok.

(keji sangat, tengok orang buat putu mayam pun boleh happy ni)



Jom kita tengok macamana putu mayam di sediakan.

mula-mula kita masukkan bahan nak buat putu mayam tu dalam acuan dia.



Rupa acuan tu macam acuan buat muruku. Dan adunan tepung tu pulak bentuk dia macam separa kenyal dan diperbuat dari tepung beras.


Pastu adunan itu akan dikiraikan macam buat muruku di atas nyiru yang telah di lapik dengan kain muslin putih.


Lepas dah kirai adunan tu atas nyiru/tampi itu kemudian, menda tu di susun berlapis-lapis dan di kukus di atas kuali




Dulu akak ingat putu mayam ni orang buat pakai bihun, patut le akak cicah bihun dengan gula melaka dulu rasa dia macam cipap kering. Rupanya, putu mayam ni ada cara tersendiri nak buatnya.


Pastu lapisan-lapiran nyiru itu di letak atas kuali yang air dia mendidih dan di kukus beberapa minit. Abang tu cakap dalam 7-8 minit siap lah.



Pastu bila dah masak rupa dia macam dah berubah sikit dan dah kembang dan nampak mengiurkan.


tu diahhh panas panas sekali.



Nampak tak beza adunan putu mayam yang belum kukus, dengan putu mayam yang dah dikukus.

yang dah di kukus tu nampak lebih gebu, menyelera dan mengiurkan macam akak jugak.



Sebungkus putu mayam tu ada 8 keping harga dia RM2, dan dalam tu dia bungkus kan sekali gula merah dan jugak kepala parut.


Pastu kita leh makan...


yeahhh..




Sumpah sedap nak mampus makan putu mayam panas-panas ni. Memang power sekali. Rasa nak gi lagi, tapi memandangkan pengalaman memandu dari Ferringhi ke pulau pinang tu amat menakutkan, akak lupakan sajork hasrat itu lah.

Itu lah dia pengalaman putu mayam ku yang ku cintai.


Sekian.

Sunday, December 12, 2010

Putu Putu Putu

Cerita pasal makan lagi ya hari ni.

Keji lah blog ni kan. Blog bapok lain semua dok cerita pasal lemang, blog aku dok cerita pasal mencekik, menketedarah dan melahap je. Nampak sangat lah apa hobi akak kan, walaupun tak payah bagitau.

Anyway, semua orang perlu mencekik beza nya banyak dan sikit je, sama seperti membezakan kancil dan kerbau. Dalam konteks akak aktiviti mencekik akak lah yang telah menyumbang kepada keseksian dan lekuk-lekuk yang mengiurkan dan menghairahkan di tubuh akak ni.

Macam mana orang lain ada dua payudara, akak ada enam!!

2 di depan, 4 di belakang. More to love gitu. Jangan marah.

Tak perlu gi jumpa Dr. Nara ke Dr. Kuladet ke, atau gi bangkok buat tetek.


(tepuk tangan)


Berbalik pada kisah makanan kita hari ini. Akak nak sambung cerita pasal makanan di Kelantan. Di Kelantan selain dari popular dengan makanan-makanannya yang uniknya terdapat kat sana je, macam nasi kerabu, nasi dagang, nasi berlauk, nasik kukus, laksam dan sebagainya, mereka juga popular dengan kueh-muehnya yang sungguh cantik-cantik.


Kalau sesiapa yang pernah merasa ke Kota Bharu especially masa waktu bulan puasa, akan melihat bermacam-macam jenis kueh mueh di seluruh kelantan akan di satukan di satu tempat. Actually, tak perlu tunggu bulan puasa pun. Setiap hari kita leh dapat cari kueh mueh kat Kelantan tu kalau tau tempatnya.


Kueh-kueh kat kelantan ni kebanyakkannya manis-manis dan banyak menggunakan pulut, kelapa dan telur sebagai bahan asas. Rasanya kalau kita buat kajian, mungkin penguna gula terbanyak di Malaysia adalah orang-orang kelantan. Kueh-mueh dia memang manis tahap gaban. Ala-ala kalau kita melantak kueh orang kelantan ni hari-hari penuh lah hospital dengan pesakit kencing manis.

Tapi yang peliknya, orang kelantan ni sihat-sihat je. Mungkin badan dorang dah terevolusi boleh menerima gula yang banyak kot. Ntah lah.

Anyway,


Hari ini akak nak ceritakan satu jenis makanan yang kita biasa tengok kat KL ni, atau mana-mana negeri kat Malaysia, tapi di Kelantan dia ada sedikit twist gitu. Macam orang dia jugak, kueh dia lain dari yang lain.


Akak nak ceritakan pasal Putu Piring.


Tapi sebelum tu mari kita lihat perihal putu-putu ni.


Akak tau tau lah berapa banyak jenis Putu yang kita ada, tapi yang paling popular sekali dah tentu lah putu piring, putu bambu dan putu mayam macam gambar-gambar kat bawah ni.

Tapi sebelum tu akak nak buat disclaimer oke. Gambar-gambar ni banyaknya akak kebas di internet sajork. Copy and paste, tapi akak tak bubuh link dia. Satu sebab blog ini bukan untuk tujuan commercial dan dua, sebab aku malas dan tak kuasa sebab takde nya akak amik gambar dorang, dorang jadi miskin. Dan takde nya gambar-gambar ni menjadikan dorang jutawan.

Marah katanya.


Maklumlah dulu akak pernah dapat call dari sorang pompuan feeling ni nak saman akak semata-mata akak bubuh gambar kek dia dalam blog akak. Macam le akak ni kerja buat kek kan. Dapat masuk dalam blog aku yang ada 5 orang pembaca ni pun dah cukup baik dah, dari blog dia yang ada 3 pembaca itu je. Dia, suami dia, dan orang gaji dia.

Keji.



First kita ada putu mayam. Putu mayam ni dah sah-sah le bukan makanan Kelantan ya. Putumayam adalah kueh orang india. Dan nak cakap kueh pun tak jugak, sebab orang india makan putu mayam ni untuk breakfast. Dan akak pun tak tau samaada nak di letakkan dalam kategori yang sama dalam putu-putu yang lain. Tapi sebab bahan dia dan cara pembuatan hampir sama, jadi kira oke lah.

Putu mayam ni diperbuat dari tepung beras yang kemudian di kiraikan di atas nyiru kemudian di stimkan.

Pastu di tabur dengan gula merah, dan kepala parut. Sedap sundelll...

Putu mayam ni pun boleh di makan dengan kari atau kueh dal dan rasanya sedap seperti menjilat pundek katanya.

Sedap camana tah.




Kemudian kita ada putu piring. Sama macam putu mayam, ia jugak diperbuat dari beras. Tak tau lah beras pulut atau beras biasa.

Kaedah yang sama juga di mana kueh ini akan di stim di dalam bekas-bekas buluh dan dalamnya telahpun di sumbat dengan gula, gula melaka dan ditabur dengan kelapa parut.

Bila makan panas-panas, mak mertua korang lalu pun korang tak perasan, dan kalau mak mertua ko mintak sikit, korang akan rasa benci dengan mak mertua korang dan wish ko tak pernah kahwin dengan anak dia.



Kueh seterusnya adalah putu piring.

Sama macam putu bambu, dari segi rasa, bahan dan kaedah membuatnya. Kecuali dari rupa bentuk dan acuan agak berbeza. Kalau putu bambu tu bentul silinder, dia berbentuk piring, thus the name putu piring.

Tekstur dia pun berbeza gak. Sebab dia lebih lebar dan kadar permukaan dedahan yang terkena stim tu lebih besar sebab jejari darab pai kuasa dua dia lebih dari putu bambu (gituuuuuuuuuu, saintifik sangat) maka kueh ini lebih lerai dan lebih lembut.

Putu bambu tu dia padat sikit lebih moist, makakala putu piring ni sedikit dry gitu.

Camana hebat ntah akak dalam hal putu-putu ni. Konfiden je akak kasi fakta kan.

Walaupun sebenarnya fakta tak betul.

Tapi zaman sekarang ni people believe what ever they want to believe, dan they believe what ever people write, especially in the new media macam blog ni. Orang tak percaya dengan mainstream media kononnya.

Sebab tu sekarang ramai orang semakin bodoh sebab percaya je apa yang ditulis di dalam blog-blog konon itu lah apa yang sebenarnya berlaku, sedangkan kebanyakkan penulis blog ni propah je lebih, dan tulis sesuka hati tanpa ada unsur sensitiviti, tanpa menyelidik, tanpa membuat sebarang kajian dan tanpa fakta yang tepat, dan tetap penulisan mereka popular walaupun tidak mendapat latihan menulis yang betul, atau menulis perkara yang betul.

Lain lah macam akak. Akak penulis yang jujur tanpa ada sebarang niat komersil, dan suci murni tidak mencari publisiti murahan, urban, maju dan sophisticated, cantik dan bertubuh seorang model international, berbudi bahasa, pandai masak dan terpelajar.

Mati lah..


(Sila bunuh diri sekarang)


Anyway, jeng jeng jeng....


Berbalik pada kisah putu.


Di Kelantan, kalau kita naik kereta dan pergi atau balik sepanjang perjalanan dari Kota Baru-Machang-Kuala Krai, kita akan nampak gerai-gerai yang menjual putu piring jugak.

Tapi putu piring dia tak sama langsung dan rasa sangat berbeza sekali.

Putu Piring di KB tidak mengunakan beras.


PUTU PIRING HALBA




Nampak tak Kaler dia pun lain sikit. Rasa pun berbeza, teksturnya juga berbeza.

Putu Piring di Kelantan mengunakan ubi kayu (rasanya kot, atau sagu) tapi tidak mengunakan beras. Dan dia ada sedikit rasa rempah sebab campur dengan halba.

Sebab tu kaler dia sedikit kekuning-kuningan camtu.


Halba tau apa? Nama saintifik dia Trigonella Foenum-graecum.

Kelas kan nama.



Halba ni banyak khasiatnya.


Salah satu kebaikkan Halba dia boleh mengurangkan penyakit kencing manis gitu. Sebab tu orang Kelantan sihat-sihat walaupun makan benda manis-manis.


Orang cina pulak mengunakan halba untuk ubat kuat nafsu lelaki dan perempuan dan mengurangkan masalah mati pucuk.

Orang Kelantan kuat makan halba. Nasik dagang dia pun ada halba gitu.

Sebab tu orang kelantan power-power.

opssss.


Actually, rempah ratus ni banyak khasiatnya. Sebab tu dulu orang eropah sanggup bergadai nyawa, belayar beribu-ribu batu menjajah, berperang nak dapatkan rempah ratus ni. Contoh macam Black cumin atau Habatus Sauda tu pun lagi banyak gila khasiatnya. Macam-macam penyakit dia boleh sembuhkan.

Tengok orang India misalnya sihat-walafiat. Jarang terkena penyakit pelik-pelik. Especially kat India misalnya, masa orang semua sibuk H1N1, selsema burung lah selesema babi lah, dorang releks je. Sebab dorang dah mangli penyakit-penyakit ni sebab banyak makan rempah ratus.


Apa kejadah nya aku cerita pasal rempah ratus ni pulak.


Oke lah sampai sini je lah.


chowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

Friday, December 10, 2010

Plaza Premium Lounge

Hello Deknon...

Sihat korang? Macamana indeks jiwa korang kesan dari kenaikan harga minyak dan barang-barang runcit kat negara kita ni?

Minyak naik 5 sen, gula naik 30 sen dan macam-macam lagi le naik. Gaji je tak naik-naik ya.

Masih boleh meneruskan kehidupan dengan rasa gumbira?

Tapi elok jugak, harga gula naik. Boleh mengurangkan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan gula ni.

Anyway, speaking about gula, hari tu akak balik Kota Bharu.

Tu diahhhhh balik KB katanya, walaupun kampung halaman sebenarnya di rembau. Feeling berlaki sangat kan. Ala-ala balik jumpa pak mertua gitu. Walaupun sebenarnya menyorok-nyorok sebab kalau pak dan mak mertua terserempak abis le akak kena sula kat depan pusat kraftangan kota bharu tu karang.

Saja je akak gi sana pun. Saja nak jalan-jalan makan angin, makan nasik, makan kueh mueh dan sebagainya. Lama sangat kerja kat ladang getah tu, hari-hari mengadap getah dan kelapa sawit memang agak membosankan. Jadi sempena ada cuti awal muharam, akak pun feeling jenjalan sana.

So akak gi driving le ke sana, dengan my lau kong. Plan nye nak duduk sana seminggu dua, tapi tak pasal-pasal ada email suruh balik cepat nak kena siapkan dokumen pastu akak kena menghadiri seminar tak dapat lah spend time sana lama-lama.

Sepatutnya kalau ikut perancangan, akak nak drive balik sorang-sorang ni ke KL. Feeling wanita perkasa dan independent, lagi urban dan sophisticated.

Tapi masa on the way ke KB tu, akak telah menyaksikan eksiden yang maha hebat di jalan Kuala Kerai-Machang yang melibatkan beberapa kereta dan sebuah lori. Seram tengok kereta Myvi tu terbelah dua macam kertas yang carik.

Masa tu pulak barangan bergelimpangan dan ada dua tiga tubuh bergelimpangan tengah jalan. Masa akak sampai tu, menda baru berlaku. Akak sempat tengok sorang kakak ni tengan memujuk salah sorang dari keluarganya yang sudah terdiam kaku di sirami hujan gerimis malam yang tidak henti-henti sejak dari Gua Musang.

Sedih, sayu dan Pilu sangat keadaan itu. Bayangkan lah dorang dah drive jauh dari KL, dah nak dekat sampai dah ke kampun halaman pastu rezeki takde.

Niat hati nak menolong, tapi tak tau nak tolong camana. Dan seriously aku pulak memang tak de keberanian dan kepandaian nak menolong menda-menda macam ni. Since menda tu berlaku kat atas jambatan, kalau akak berhenti kan kereta pun akan menyusahkan orang lain, jadi akak teruskan jugak perjalanan ke KB.

(walaupun sebenarnya takut nak menolong)

Jadi lepas dua tiga hari lepak kat KB, masa nak balik tu hujan sayup-sayup. Pastu akak tiba-tiba rasa seram sejuk dan hilang konfiden, pastu akak buat muka comel ala-ala wanita pasrah yang lagi lemah dan gemalai pastu laki akak tak sampai hati, dia pun ikut teman akak balik KL semula. Sampai KL nanti dia akan naik bas balik ke KB.

So sweet...

Hik.


Kan gigih camana ntah, dua dua.

Walaupun akak cakap je kat dia akak boleh balik KL sendiri, tapi itu semua sekadar cakap palsu je. Kalau dia suruh akak balik KL sorang-sorang, harus lah akak lancarkan perang saraf selepas itu selama 3 bulan. Nasib baik dia tak berani nak kasi bini dia yang comel bak ikan paus ni balik sendiri.

On the way nak balik KL tu, sian pulak nak suruh dia naik bas kan. Tangan pulak dok gatal-gatal tengok Airasia, pastu ada tiket murah gila, terus akak book flight je. Kalau aku tau tiket gi KB murah macam tu, takde lah akak gigih drive 6-7 jam ke sana.

Esok nya, pada hari yang sama , anak ayam akak dua orang akan ke London sebab dorang menang peraduan menjahit-jahit baju piala tenun apa ntah. Tapi flight dorang kul 2, flight laki akak pulak lewat kul 4.

Jadi kita orang pun gi lah awal ke airport. Tapi tak sempat pun jumpa dorang, sebab dorang dah masuk boarding room. Hazab.

Pastu nak kena tunggu 3 jam le jawabnya nak menunggu flight ke KB.

Jadi le kita dua macam orang bengong, berjalan tak tentu arah ke kiri ke kanan ke kiri ke kanan.

Tiba-tiba akak terjumpa kawan akak kat airport lcct.

Kawan akak yang super best tu ajak lepak kat Plaza Premium Lounge kat LCCT tu.

Mula-mula akak agak keberatan le malu-malu kucing, dan bagi alasan nak jenjalan kat airport, (walaupun sebenarnya tak mampu nak masuk premium lounge tu). Tapi bila dia cakap, masuk je, dia settle kan semua, akak dengan hati girang pun masuk le lepak-lepak kat premiun lounge tu.

Mana tak nya nok, nak masuk premium lounge tu kena beli tiket first class atau business class. Kalau ko setakat beli tiket low class, jangan harap le nak dapat masuk dalam tu free.

Kalau tak beli tiket first class/business class kita kena bayar RM180.00 untuk dua jam. Jadi bayangkan kalau dua orang tak ke dan RM360 hengget. Tu tak kira tax-taxnya lagi.

Jadi bila orang dah offer, maka akak dengan rasa penuh bangga dan kembang hidung yang sedia ada kembang macam bunga reflesia ni pun masuk le dalam tu. Macam best je tengok orang lain semua macam makan hati tengok akak masuk dalam bilik tu.

Dalam tu semua orang putih je, sebab RM180 tu bagi dorang cam sikit je. Orang kita tak biasa lagi konsep-konsep holding room ni. Unless dorang beli tiket first class.

Best you all dalam Premium Lounge ni. Macam-macam ada. Dan bila dah bayar RM180 kita leh buat apa je dalam tu free dan boleh makan-makan semua free gitu. Nak mandi manda pun boleh.






Ah tu dia, boleh guna internet free.
Ada perkhidmatan photostat free



Pastu ada cafe boleh makan-makan free.

Tengok dalam peti ais tu, beer pun free you all. Sapa-sapa yang kaki botol tu harus merasa gumbira boleh minum-minum free sampai mabuk muntak terbelahak katanya.


opss tangan sapa yang gemuk tepi tu.


Ni akak suka sekali, ada kerusi urut free. Akak dulu teringin nak beli kerusi urut ni. Ada le sekali tu mulut ni gatal le nak tanya jurujual kerusi ni berapa harganya.

Bila dia cakap harga kerusi ini yang sama mahal dengan yuran akak buat masters dulu, terus akak kansel.

Dari aku beli kerusi ni baik akak buat lagi satu masters.



Paling penting sekali ada makan-makan free you all. Ko melantak lah sesuka hati sehingga mati terguling dalam tu selama dua jam. Takde sapa nak marah. Buat je macam rumah sendiri.

Tapi jangan lah expect ada steak ke lemang ke, rendang ke, ayam belanda panggang dan sebagainya ya dalam tu. Tapi yang basic-basic macam pasta, nasik goreng, semua adalah.


Ramai mat salleh dalam tu, tapi dorang tak makan pun. Yang melantak nya kita dua orang je. Dorang duduk dalam tu semata-mata nak membuta je.

Baik dorang kasi akak RM180 sorang, akak siap kasi bilik sewa lagi lengkap dengan butler dan tukang urut lagi.


ada cereal bar


ada salad bar


ada pudding



ada pasta, nasik goreng, ayam goreng bagai.



Seronok je akak dengan laukong makan dan lepak-lepak kerusi urut, tengok tv bagai tak henget pastu terlewat beratur masuk boarding room. Sampai kena panggil nama kat public announcement tu. Glamer camana ntah.

Nasib baik dah web check in awal, dan dia orang kasi naik kapal terbang. Kalau tak merasa le beli satu lagi tiket kapal terbang katanya kan.


Jadi sapa-sapa ada duit banyak, pastu gi airpot tu bosan-bosan tak tau nak buat apa. Boleh lah lepak kat Plaza Premium Lounge dan feeling-feeling orang kaya gitu.

Best. Cuba lah